У Војводини најмање оболелих од малих богиња

Вакцинација деце узраста од 12 месеци до 14 година достигла је 94,3 одсто, што је за око пет одсто више у односу на новембар прошле године, а значајно више у односу претходне године, чиме је остварен напредак на плану успостављања колективне имунизације, саопштило је Министарство здравља.
boginje.jpg
Фото: Све мање вакцинисане деце (архива Дневника)

Број вакцинисане деце обавезном ММР вакцином на територији целе земље значајно је повећан, након предузетих мера Владе Републике Србије и Министарства здравља у периоду од октобра прошле године до данас.

- Епидемиолози, имунолози, званичници здравственог система Србије годинама уназад упозоравали су на опасност од могућег појављивања епидемије малих богиња услед све мањег броја вакцинисане деце. И док је 2013. године проценат вакцинисане деце износио 92,6 одсто, тај проценат је 2016. године износио 81 одсто. Такви подаци довели су до тога да се упозорења стручњака обистине и у октобру 2017. године регистровани су први случајеви малих богиња код нас. До 28. марта ове године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, укупно је регистровано 4.225 случајева малих богиња - кажу у Министарству здравља.

Највећи број случајева оболевања од морбила регистрован је на територији Београда, Нишавског и Топличког округа, а по броју оболелих следе Рашки и Пчињски округ и територије на Косову и Метохији у надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица. Најмањи број случајева морбила регистрован је на територији Западнобачког, Севернобачког и Средњебанатског округа у Војводини и Моравичког и Шумадијског округа у Централној Србији.

Влада Србије и Министарство здравља зато од октобра 2017. године спроводе оштрије мере за одстрањивање малих богиња, интензивно вакцинисање свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 18 година. Новим Правилником о имунизацији и Програмом обавезне имунизације становништва против одређених заразних болести, подигнута је горња узрасна граница са 14 на 18 година.

- Пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама односиле су се и на „нулто“ пријављивање сумње, лабораторијску дијагностику у свим сумњивим случајевима, као и изолацију и лечење оболелих и оних са компликацијама у специјализованим здравственим установама - наводе у Министарству.

Од укупног броја оболелих, 13 одсто чине запослени у здравственим установма, те је обезбеђено 35.000 доза ММР вакцина за имунизацију здравствених радника првог и другог приоритета, без нарушавања редовне имунизације планираних годишта.

- Анализом вакциналног статуса планираних годишта за имунизацију евидентирано је 65.000 деце за допунску вакцинацију са једном или две дозе ММР вакцине. Захваљујући мерама које су предузете, током трајања епидемије, од октобра 2017. до краја фебруара 2018. године утрошено је око 66.500 доза вакцина, што је скоро дупло више у односу на исти период годину дана раније. Највећи напредак учињен је на територији Београда, где је број имунизоване деце у другој години живота порастао са 65,2 одсто 2016. и 2017. године, на 84,4 одсто ове године - напомињу у Министарству.

Када дође до епидемије, угрожени су сви они који нису прележали болест и нису вакцинисани без обзира на узраст. Из тог разлога стално се наглашава потреба да се достигне и одржи обухват циљне популације, односно предшколске деце од најмање 95 одсто. На тај начин гради се имунолошки бедем и спречава епидемијско јављање болести. Када је у питању вакцином превентабилна болест као што су мале богиње, нема ефикасних додатних противепидемијских мера, сем оних које се већ спроводе.


Прекршајни поступак против 1.258 родитеља

- Током 2017. године инспекција Министарства здравља је на основу Закона о заразним болестима поднела 1.056 захтева за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали своју децу, док је у јануару и фебруару 2018. године поднето још 202 захтева - наводе у Министарству.


- Имајући у виду наведене околности, територијалну и узрасну дистрибуцију оболелих, ток и интензитет епидемије на територији округа, период заразности, остварене контакте, Влада Републике Србије заједно са Министарством здравља подржава да се мере пооштреног надзора спроводе до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја - наглашавју у Министарству здравља.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести