У ПУ „Радосно детињство” двоје запослених има мале богиње

Међу малишанима у Предшколској установи „Радосно детињство” тренутно нема оболелих од малих богиња, али су, за сада, пријављена два случаја обољевања запослених, сазнајемо од координаторке Службе за превентивну здравствену заштиту у тој установи Љубинке Вујић.
1
Фото: Dnevnik.rs

По њеним речима, у вртићу у Бегечу од морбила је оболела сервирка, која је хоспитализована, а још три особе које су биле у непосредном контакту с њом превентивно су удаљене с посла, док је у објекту „Звончица” оболела васпитачица. Проверен је вакцинални статус све деце у вртићу и обухват је потпуно задовољавајући.

Глоса: Када се уради комплетна анализа података, знаће се прави статус вакцинације у Предшколској установи. Она деца која нису вакцинисана ће до даљег бити удаљена из вртића  (Љубинка Вујић)

“Када изабрани лекар, на основу прегледа, сумња на морбиле, случај се пријављује Институту за јавно здравље Војводине, који потом обавештава „Радосно детињство” да постоји сумња, затим се упитни брисеви шаљу на даљу анализу у Институт „Торлак”, који даје крајњу потврду да ли се заиста ради о морбилама – каже  Љубинка Вујић. – Поводом пријављених случајева, Институт за јавно здравље Војводине предузео је све мере, епидемиолози су били на терену, испитали су све запослене, проверили вакциналне статусе деце по службеној дужности и за сада је све под контролом. Још увек траје период инкубације, али не очекујем да ће бити неких посебних промена.”

Како је објаснила, ПУ „Радосно детињство” добило је допис од Министарства здравља да је за боравак детета у предшколској установи неопходна потврда изабраног лекара да је оно уредно вакцинисано. Такође, Министарство здравља очекује одговор на питање колики је проценат вакцинисане деце која иду у вртиће на територији града, стога су запослени одлучили да одрже вандредне родитељске састанке као вид додатне провере.


Дело из домена занемаривања детета

Љубинка Вујић каже да су се запослени у ПУ „Радосно детињство” суочавали с разним непријатним ситуацијама када родитељи стриктно одбијају да вакцинишу децу, а доводе их свакодневно у вртић. У таквим случајевима запослени су дужни да случај пријаве Центру за социјални рад јер то спада у домен занимаривања детета. То је једини начин на који закон може да се спроводи јер дете које није вакцинисано, озбиљно угрожава не само дете које не може да прими вакцину због контраиндикације већ и малишане из јаслених група која нису још стигла да приме вакцину. 


“На родитељским састанцима подсећамо родитеље на Закон о заштити становништва од заразних болести, који морамо сви да поштујемо – каже Љубинка Вујић. – По том закону вакцинација малишана је обавезна, а ми обавештавамо родитеље на који начин треба да нам доставе доказ о вакцинацији или евентуалној прививременој или трајној контраиндикацији за примање вакцина јер су то једини услови које деца која иду у вртић морају да испуне. Сложили смо се у томе да је најбољи начин да родитељи фотокопирају вакциналну књижицу детета и очекујемо да ћемо за пет до седам дана успети све да их прикупимо. Нажалост, имали смо случајеве да родитељи покушавају да лажирају податке и произвољно уписују датуме да је дете вакцинисано иако није, па апелујем на родитеље да то не раде јер ћемо у наредном периоду свакако радити проверу по домовима здравља и уколико се деси да имамо таквих случајева, они подлежу кривичном гоњењу. “

По речима наше саговорнице, када се уради комплетна анализа података, знаће се прави статус вакцинације у Предшколској установи. Она деца која нису вакцинисана ће до даљњег бити удаљена из вртића.

И. Миклоши

спона
01.02.2018 • 09:56
у вртиће не треба да иду ни вакцинисана деца,све вртиће треба затворити
Spona 2
01.02.2018 • 17:50
Ili treba imati posebne vrtice za nevakcinisanu decu
EUR/RSD 117.5857
Најновије вести