У Србији са депресијом живи 400.000 људи

У свету има око 450 милиона људи који имају неки ментални поремећај а у Србији са депресијом живи око 400.000 људи, јавља РТС.
d
Фото: pixabay.com

Лекари поручују - менталне болести могу да се држе под контролом, али је важно да пацијенти потраже помоћ стручњака.

Сви који желе могу да ураде тест на депресију, анксиозност и деменцију, јер су то болести које су у порасту и у свету и у нашој земљи. За преглед нису потребни ни књижица, ни упут, све је бесплатно

„Све ове болести које сте поменули стабилно расту у целом свету, па и у Србији и ово није први пут да радимо скрининг, радили смо током септембра исти скрининг здравља, неки од грађана који су открили почетак болести већ су започели лечење“,  наводи директорка клинике „Лаза Лазаревић“, доцент Ивана Сташевић Карличић.

Додаје да су неки од симптоми да нам је ментално здравље угрожено нервоза, раздражљивост, пад продуктивности на послу... 

„Свака врста личног дисконфора, лошег осећаја, пада продуктивности на послу, раздражљивост, нервоза, указују да треба да се јавите лекару“, објашњава Сташевић Карличићева.

Додаје да је важна превенција болести – здрави стилови живота, као и сазнање да се то може десити свакоме.

„Министар здравља је у јануару отворио СОС линију у за превенцију суицида наша екипа је имала око 3.500 позива и у складу са тим решили смо да проширимо активности, отварамо Центар за превенцију суицида, који је у оквиру наше клинике. Непрестано у центру дежурају два лекара психијатра, који ће радити са људима који су покушали суицид, а психолози ће радити са породицима суицидних особа“, истакла је директорка клинике „Лаза Лазаревић".

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести