У Србији заражено 457 особа, 73 новозаражена, преминула и седма особа

У Републици Србији је до 15 часова 26. марта 2020. године регистровано укупно 457 потврђених случајева KОВИД 19.
Vanredno stanje, korona virus u Srbiji  Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Ванредно стање, корона вирус у Србији Фото: Дневник.рс/илустрација

Од последњег извештаја до 15 часова 26. марта 2020. године тестирани су узорци 295 особа од којих је 73 позитивно и  222 негативно на нови корона вирус. 

До 15 часова 26. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1456 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Јовановић: Кључ је превентива

Како је директорица Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" др Верица Јовановић истакла на конференцији у Влади Србије преминула је још једна особа у Србији стара 48 година, чиме је број умрлих сада седам.

"Од позитивних случајева који су данас утврђени 47 особа је хоспитализовано. До 15 часова данас у Националној референтној лабораторији Института за вирусологију "Торлак" тестирано је и укупно 1456 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. У току ноћи су преминула два пацијента код којих је био потврђен КОВИД 19. У питиању су две установе, Инфективна клиника КЦ Србије и КЦ Ниш. Прва особа која је рођена 1940. године последњих неколико дана се налазила на респиратору и лекари су уложили напоре да учине све што је у њиховој моћи, али је пацијент имао хроничне проблеме. И друга особа у Нишу је била на респиратору и поред свих уложених напора ипак је дошло до смртног исхода. И ова особа је имала хроничне проблеме. З нас је ово веома тежак дан, јер је у међувремену преминула још једна особа у КБЦ "Драгиша Мишовић" стара 48 година", истакла је др Јовановић. 

Она је рекла да епидемилошке службе и целокупан здравствени систем  уз подршку свих других система прати стање оболевања и прати дистрибуцију оболелих на територији наше земље. 

"С обзиром да се ради о пандемији она није присутна само у нашој земљи, свакодневно располажемо подацима које објављује Светска здравствена организација у свим земљама. Ситуација је тешка и у другим државама. Кључ наших борби је преветива. Уз помоћ и подршку вас медија и свих мера које је држава увела трудићемо се да се превенцијом заустави даље ширење КОВИДА 19. То је наша и ваша мисија и зато вас молим за помоћ. Веома је значајно да се поштују све препоруке које здравствени сектор даје у смислу поштовања мера које су уведене и подрзумевају да треба држати достанцу и међу најближима и у радном окружењу, како не бисмо дошли у ситуацију да се пренесе вирус који се капљичним путем лако преноси и како бисмо успели да постигнемо резултат што мањег преноса новог корона вируса међу људима", рекла је др Јовановић.

Она је апеловала на све грађане, а посебно на пензионере, да не излазе на улицу и да поштују мере валде како не би довели своје и туђе животе у ризик.

Упозорила је да се у другим земљама корона вирус експлозивно ширио зато што нису поштоване мере.

На питање о ситуацији на КиМ, она је рекла да су наше здравствене установе на КиМ део система државе Србије и да се свакодневно одржава комуникација за Заводом за јавно здравље у Косовској Митровици, као и осталим здравственим установама, као и да и они поштују све препоруке и мере државе Србије.

Миковић: Потврђен корона вирус код прве труднице у Србији

Директор ГАК "Народни фронт" Жељко Миковић изјавио је за Курир да је данас потврђен коронавирус код прве труднице, која ће сутра бити порођена.

"Имали смо три сумњива случаја и од једне труднице, која је у термину за порођај, данас је потврђена корона. Она је невероватно добро, чак ни нема никакву клиничку слику која би показивала да је у питанњу корона вирус, осим што су тестови позитивни", рекао је Миковић.

Додао је да је турудница тестирана само зато што је била у контакту са инфицираним.

Како је рекао, жени ће сутра бити обављен индуковани порођај у посебном делу болнице одвојеном само за порођај трудница с короном.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести