Централна државна церемонија поводом Дана државности ВРЕМЕ ЈЕ ДА БРАНИМО КРСТ СВОЈ

ОРАШАЦ: У Орашцу је данас почела централна државна церемонија поводом Дана државности Србије коју предводи потпредседник Владе Србије и министар одбране, као изасланик председника Републике, Милош Вучевић.
1
Фото: Youtube Printscreen

Обележавање Дана државности почело је поменом за покој души прецима, Карађорђу и устаницима, који служи епископ шумадијски Јован.

- Овде је у Орашцу богом просвећена идеја да се саберу они и да кажу “Време је да бранимо крст свој, своју веру, домове, прагове”. На њиховој мученичкој крви ми данас почивамо – рекао је владика Јован.

Венце на споменик вођи Првог српског устанка, према програму, положили су изасланик председника Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Фото: Танјуг, Јадранка Илић

- Пре тачно 220 година на овом месту окупили су се највиђенији људи српског народа и донели једну од најважнијих одлука у нашој историји. Решили су да крену у борбу за слободу, коју су генерације пре њих сањале вековима. Имали су пред собом највиши циљ, који сваки човек и сваки народ могу у себи да поставе. Ништа осим слободе и ништа мање од слободе за свој народ - рекао је Дачић.

 Дачић је навео да су то поставили Срби као циљ 1804. године у Орашцу, али да су и више од тога, својом жртвом и храброшћу оставил у наслеђе исту идеју и обавезу.

Фото: ЕОН/принтскрин

Председник РС Милорад Додик поручио је да је важно да се глас Срба јасно чује.

- Окупљамо се овде да бисмо се присетили једног тешког јуначког времена, да покажемо ту саборност. Посебно сам поносан што имам прилику да искажем задовољство чињеницом да заједно славимо празнике. Данас људи у Републици Српској овај дан славе као свој Дан државности - истакао је Додик и поручио да је уверен да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво, где год се наш народ налазио.

Додао је да Срби треба да се у вредносном смислу окупе у ономе што представља српски свет.

- Да без икаквих оклевања држимо до свог идентитета, до свог језика, писма, своје националне припадности, своје вере, своје крсне славе. И да не дозволимо никада никоме да нам то оспори, где год - поручио је Додик.

Потом је изведен уметнички програм, улепшан чувеном песмом Доситеја Обрадовића "Востани, Сербие".

Фото: Tanjug

Потпредседник Владе Србије Милош Вучевић који је, у име председника Србије Александра Вучића предводио церемонију, рекао је да је једна од основних ствари које формирају будућност човека, његова прошлост, прошлост његовог народа и његове породице.

-  Вера је све: вера у себе и свој род. Вера у  брата, мајку оца, вера у бога у народ - говорио је Вучевић. - Како да се не дивимо тој снази народној, како да не славимо оне који су створили нашу државу. Лепота и величина наше прошлости осведочена је још једном на овај свети дан, када смо први у Европи укинули ропство и феудализам, написали устав који је гарантовао равноправност свих.

Како је рекао, ми се поносимо народним бићем и слободом из које смо потекли и сваки пут када чујемо реч "Србија", ми се поносимо јер се сећамо свих предака који су пали за ову реч.

- Нека нам је срећан овај дан, живела Србија!  - рекао је на крају Вучевић.

 
Фото: Youtube Printscreen

Обележавању Дана државности присуствују бројни српски званичници међу којима су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, министар финансија Синиша Мали, министарка културе Маја Гојковић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Присуствују и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар за бригу о селу Милан Кркобабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић, министарка правде Маја Поповић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар за јавна улагања Марко Благојевић.

Такође присуствује и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар унутрашње и спољашње трговине Томислав Момировић, министарка здравља Даница Грујичић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и представници дипломатског кора.

Србија данас слави Дан државности - Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести