Синдикати протестовали, па предали захтеве влади 

БЕОГРАД: Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикат Независност обележавају ове године 1. мај скупом у Београду под слогаом "За веће зараде, вратимо достојанство раду".
sindikalna šetnja/Tanjug
Фото: Tanjug

Скуп је почео окупљањем синдикалиста и грађана на Тргу Николе Пашића, настављен протестном шетњом до зграде владе, те завршен предајом захтева за повећање плата, боље услове рада и измене закона о пензијском и инвалидском осигурању. 

Окупљенима на Тргу Николе Пашића обратили су се испред Самосталног савеза синдиката његов председник Љубиша Орбових и председник синдиката Независност и професор ФПН Зоран Стојиљковић.

Thumbnail

Орбовић је честитао свима данашњи празник подсетивши на његову историју и рекао да данас 131 годину после првих првомајских протеста, радници и даље имају исте захтеве, иако је требало да се направи много корака напред.

Орбовић је подсетио на захтев ММФ-а да се смање плате и пензије, да се радни век повећа на 65 година, а мотив за све је, каже да се њима обезбеди плаћање камата.

"Радници тешко живе, а пензионери су још угроженији, јер не могу додатно да раде, а пензије су мале, такође, деца стално гледају како да оду из земље", рекао је Орбовић и додао да су се синдикалисти данас окупили да траже веће зараде и достојанствен рад, али и обезбеђивање боље преспективе деци "јер ово је њихова земља".

У име Уједињених гранских синдиката Независност окупљенима се обратио председник синдиката Зоран Стојиљковић, који је поздравио и "све оне који су данас на уранку и славе".

Thumbnail

Како каже, сигуран је да су и они сагласни са захтевима радника, али не верују да нешто може да се промени, па нису дошли.

"Паролом "гледај своја посла и не мешај се" нећемо ништа постићи", поручио је Стојиљковић.

Носећи транспаренте "За веће плате, вратите достојанство раду" и "Не шалите се са радницима", протестна поворка је кренула са Трга Николе Пашића ка згради Владе Србије.

Thumbnail

Протестној шетњи синдикалиста су се придружили и демонстранти Левог самита Србије.

Протест је завршен испред зграде Владе, где су представници синдиката предали своје захтеве о повећању плата и бољим условима рада и изменама закона о пензијском и инвалидском осигурању. 

Јанковић: И даље радити на бољем положају радника

БЕОГРАД: Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је 1. мај, Међународни празник рада, наглашавајући да треба и даље радити на унапређивању положаја радника и радница.

Она скреће пажњу да је дискриминација, како показују извештаји Повереника, из године у годину најчешћа управо у овој области. 

Даљи рад на повећању броја радних места али и стварању бољих услова на тржишту рада, пре свега за младе, али и поменуте осетљивије друштвене групе, треба да буде приоритетна активност читавог нашег друштва и државе, истиче повереница Јанковић за Танјуг.

Thumbnail

"Једнаке шансе за све, остваривање права на рад и побољшање услова за достојанствен живот од сопственог рада свих грађана и грађанки, уз посебну пажњу на најугроженије групе попут особа са инвалидитетом, трудница и породиља, Рома и Ромкиња, старијих од 50 година, представљају изазов и задатак за цело наше друштво", истиче повереница Јанковић.

Према њеним речима, дискриминација се најчешће догађа на послу и тржишту рада, због чега је неопходно даље унапређивање ефикасног функционисања инспекцијских служби и свих надлежних за заштиту права запослених.

Са друге стране, потребно оснаживање радника и радница да се обраћају институцијам, а у случајевима дискриминације Поверенику, који је један од приритета у свом раду поставио управо превенцију дискриминације у области рада и запошљавања, са посебним фокусом на сарадњу и у приватном и у јавном сектору. 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести