У већини земаља без промене услова, у пет без ковид потврда

Грађани Србије могу без икаквих ковид докумената да путују у Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Црну Гору, Албанију и Кипар, изјавио је данас директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић и навео да у већини земаља нису промењени услови за улазак и боравак без обзира на повећање броја новозаражених вирусом корона.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

Сеничих је за Танјуг рекао да је добра вест за српске туристе што су Грчка и Турска званично објавиле да током ове сезоне неће бити затварања граница и додао да ни остале земље за сада не спомињу такву могућност.

''''Да ли ће до тога доћи зависи од ситуације по питању ковида-19, али надам се да до средине или чак до краја септембра не треба очекивати закључавање'''', казао је Сеничић.

Указао је да су на појединим туристичким дестинацијама уведене додатне рестриктивне мере, као на Миконосу у Грчкој, где је на снази полицијски час од један до шест сати ујутро, али да то не угрожава летовање.

''''Има најаве рестрикција на Криту и острвима тог типа где ће бити забрањено или ограничено окупљање у затвореним просторима, али највећи број туриста борави на отвореном, у баштама, где нема никаквих рестрикција, као ни плажама'''', каже Сеничић.

Додаје да последњих дана има отказивања путовања, али не у великој мери и додаје да на то утичу и дезинформације у медијима.

''''Вратио сам се пре неколико дана из Грчке, тамо нико не спомиње тестове за улазак на трајект, као што се писало'''', каже Сеничић.

Подсетио је да се у највећи број земаља и даље може ући са потврдом о вакцинацији пртив вируса корона, уз услов да је прошло најмање 14 дана од ревакцине, док је за невакцинисане алтернатива негативан ПЦР тест не старији до 72 сата и антигенски тест не старији од 48 сати.

Они који су прележали ковид могу да то докажу позитивним ПЦР или антигенским тестом који нису старији од шест месеци.

Деци узраста д 12 година на највећем броју дестинација нису потребна додатна документа уколико путују са родитељима, а изузетак су Египат, где је деци до шест година дозвољено улазак без ковид докумената, и Турска у којој то важи за млађе од 18 година.

''''Те мере нису промењене, пратимо ситуацију, а савет путницима је да дан-два пред полазак на пут обавезно провере услове под којима могу да уђу у одређену земљу'''', казао је Сеничић.

Додао је да велики број земаља захтева попуњавање одређених ковид формулара, као што ПЛ формулар у Грчкој или С документ за Турску, док остале земље захтевају онлајн пријаву са подацима о мести боравка током летовања.

Процене су да највећи број српских туриста тренутно борави у Грчкој, Турској, Египту, Црној Гори и Албанији.

''''Прошле годне је у Црној Гори и Албанији боравио већи број наших туриста него 2019.године, те две дестинације бележе највећи статистички раст, Црна Гора око 30 одсто, а Албанија више од 100 одсто него раније'''', рекао је Сеничић.

Сеничић је казао да у јеку сезоне, од 15.јула до 15.августа, у сваком тренутку између 180.000 и 200.000 туриста из Србије летује ван земље, а да се очекује да укупан број туриста који ће провести одмор ван Србије буде на нивоу од 60-65 одсто у односу на оно што је било 2019.године.

''''Прошле године туристичке агенције нису оствариле више од 10 одсто промета што је резултирало да велики број запослених у туризму остане без посла. Видећемо како ће се ситуација развијати, генерално можемо бити оптимисти да ће већи број туроператера преживети, али биће и оних којима ће бити тешко да преживе ову кризу'''', наводи Сеничић.

Како каже, тренутно највише брине мала искоришћеност потврда о заменским путовањима, свега око 35 до 40 одсто, што говори да велики број грађана остао да летује у Србији или да се плаши, а то може да доведе до врло тешке ситуације у јануару следеће године када агенције буду морале да враћају новац'''', указује Сеничић.

Према његовим речима, процене су да ће између 300.000 и 400.000 наших грађана ове године одмор провести у Србији и додаје да је добра посећеност туристичких дестинација у нашој земљи, као што су Златибор, Врњачка Баја и остале бање.

''''Има и нових дестинација што је добро и значајно ће повећати туристички промет и помоћи туристичкој привреди на локалу'''', навео је Сеничић.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести