У Војводини 40 нових случајева заражених ХИВ вирусом

НОВИ САД: Традиционалном Годишњом конвенцијом Омладине Јазас у Градској кући у Новом Саду данас је обележен Светски дан борбе против ХИВ вируса са које је послата порука важности едукације младих у циљу спречавање ширења тог опаког вируса.
hiv, ilustracija
Фото: Илустрација

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић је рекао да Град Нови Сад мора у континуитету да ради на обавештавању јавности о болести која је однела на милионе живота. 
Подаци које имамо испред себе су неумољиви, имамо 423 особе које су оболеле од ове болести на територији Војводине, највећи број њих је у Новом Саду, у овој години је утврђено да је 20 новооболелих, навео је Кружевић.

Он је напоменуо да је од 1985. године, односно откако је установљена болест ХИВ -а, 147 људи на територији Војводине преминуло од последица тог вируса, као и да је ХИВ регистрован у 42 од 45 општина АП Војводине. 
"Ми са Омладином Јазас-а имамо дугогодишњу добру сарадњу и сматрамо да је Град Нови Сад у обавези да има ту дозу друштвене одговорности и да на све могуће начине упућује апеле превенције, заштите и лечења болести", казао је заменик градоначелника Новог Сада.

Кружевић је оценио да је медицина толико напредовала да особе које су оболеле од те болести могу да неометано живе уколико на време узму адекватну медицинску помоћ, али да је решење превенцији и едукацији како би та болест била што присутна како у Новом Саду, тако и шире.
Потпредседник новосадске Омладине ЈАЗАС-а Дарко Лазаревић казао је да та организација традиционално одржава конференцију сваког 1. децембра у Новом Саду, што је доказ да градска администрација води рачуна о превенцији ХИВ-а и да поштује Јазас као институцију која се с тим проблемом бави 20 година.

"Поред кампање у вези са 1. децембром и обележавањем Светског дана борбе против ХИВ-а водимо кампању која се тиче бољег положаја младих у друштву, покренули смо наше новине и портал, социјалну бригу о особама које су оболеле од ХИВ -а и АИДС-а и једини смо такав центар у Новом Саду и Војводини, и то је управо доказ зашто добијамо помоћ од свих релевантних институција у Граду Новом Саду која нам много значи", закључио је Лазаревић.

Према подацима Светске здравствене организације, у свету је регистровано преко 37 милиона оболелих од вируса ХИВ-а, а претпоставке су да постоји на десетине милиона људи који који се оболели, али нису регистровани. 
Прошлогодишњи подаци говоре да је у Србији безмало две хиљаде оболелих од сиде, што нас сврстава у земље са ниском превлашћу тог вируса, али се верује да је број инфицираних и десет пута већи.

Бесплатно тестирање на ХИВ 

Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ  организовано је данас на платоу испред Филозофског факултета од 9 сати, а затим и испред Палате Србија на Новом Београду од 13 сати. 
За тестирање није потребан никакав идентификациони документ, крв се вади из прста, а резултати су познати након 10 минута. 

У Србији тренутно има око 2.400 особа које живе са ХИВ-ом, а процењује се да између 1.000 и 2.000 особа живи са овим вирусом, а да то не зна.
У сусрет Светском дану борбе против АИДС, представници организација које се баве тим питањем, указују да за оболеле, поред здраствених, постоје и многобројни социјални проблеми, попут дискриминације, осуде, етикетирања и осуђивања.

Извршни директор Уније организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ/АИДС-ом Владимир Антић рекао је у четвртак да у свету тренутно живи 37 милиона људи са ХИВ/АИДС-ом. 
"У Србији једна од три  међу 3.000 особе са ХИВ вирусом не зна да је инфицирана. Од почетка епидемије 1985. до новембра ове године у Србији је регистровано 3.585 инфицираних  , а тај број се повећава из недеље у недељу. Највећи број нових случајева, као и оних који живе са ХИВ-ом налази се у Београду", навео је Антић.

Додаје да је степен тестирања у Србији низак, као и да је важно да људи знају да више не постоје ризичне групе, већ само ризично понашање. 
Представница Републичког завода за социјалну заштиту Славица Милојевић посебно истиче вршњачко саветовање, као облик пружања саветодавних услуга између заражених особа.

"Услуга парњачког, вршњачког саветовања је по нама најбоља услуга са посебним фокусом на социо-едукативне елементе. Ова иновативна услуга ће надам се бити уврштена у систем и користити се нормално као друге услуге за друге осетљиве групе", наводи Милојевић. 
Начелница Центра за превенцију сиде Мила Паунић истакла је да са ХИВ-ом може да се живи и да се остари и да је важно едуковати људе.

"Није лако имати ХИВ, ни у Србији ни било где, јер ту су стигма, дискриминација, људи то често крију и од најближих. По нашим подацима сада има 36 новооболелих, а до краја године очекујем да тај број буде 40. Током 2016. године на 52 особе тестиране једна је била позитивна, а у просеку се открије једна нова заражена особа недељно", рекла је Паунић. 


Михајловић: Одговорно понашање, превенција и тестирање

Одговорно сексуално понашање и превенција кључни су у борби против ХИВ-а и сиде, поручила је данас председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, која сматра да би томе допринело и увођење теме сексуалног здравља у образовни систем.
Михајловић је, поводом Светског дана борбе против сиде, навела да су у том процесу веома важни едукација и рад са младима, како би развили свест о ризичном понашању и значају тестирања на ХИВ.

"Моја порука свим грађанима и грађанкама Србије, посебно младићима и девојкама, јесте да воде рачуна о свом здрављу приликом ступања у сексуалне односе и да у сваком тренутку буду свесни могућих последица ризичног сексуалног понашања. Важан аспект превенције је и редовно тестирање на ХИВ, како би у потпуности заштитили своје, као и здравље својих партнера", рекла је она.
Михајловић је додала да је од изузетне важности едуковати нацију о овом проблему јер истраживања организација која се баве овим проблемом показују да велики број особа заражених ХИВ-ом у Србији не знају да су инфициране.

"Допринос превенцији било би и увођење теме сексуалног здравља у образовни систем. Важно је да од малих ногу разговарамо о овој теми, у породици и школама, да младе учимо одговорном понашању и на тај начин спречимо појаву болести", истакла је Михајловићева.
Потпредседница Владе је, како је саопштено, поводом обележавања Светског дана борбе против сиде позвала жене да воде рачуна о свом репродуктивном здрављу и одлазе на редовне гинеколошке прегледе.


Представник Националног центра за сексулано и репродуктивно здравље "Потент" Братислав Прокић навео је да лечење ХИВ-а подразумева узимање три или више антиретровирусних лекова, који имају за циљ да вирус потисну до недектибилног нивоа. 
"Успешно лечење доводи до нескраћеног животног века особа са ХИВ-ом, као и до тога да се вирус ХИВ не може даље преносити сексуалним путем", рекао је Прокић. 

Додаје, да Србија последњих година хвата корак са развијеним земљама када је у питању терапија, али да је важно да се уклони ограничење у примени нових лекова које намеће Републички фонд за здраствено осигурање.

"Клаузула да се нови лекови могу користити само код доказане резистенције на постојеће лекове у супротности је са званичним водичима за лечење ХИВ-а, јер занемарује друге клиничке разлоге за промену терапије као што су нежељена дејства и вирусолошки неуспех", истиче Прокић. 
Додаје, да је улога удружења пацијената да буде мост између пацијента и лекара, између центара за тестирање и Инфективне клинке, да мотивише људе на тестирање и лечење, да пружи информације на језику пацијента и да их оснажи.

Представник асоцијације "Дуга" Александар Прица сматра важним рад на превенцији, а превенције не може бити без сарадње цивилног и државног сектора, као и да је парњачка едукација веома значајна, јер се оболели оснажују кроз позитиван модел.  
Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ биће организовано данас на платоу испред Филозофског факултета од 9 сати, а затим и испред Палате Србија на Новом Београду од 13 сати.

За тестирање није потребан никакав идентификациони документ, крв се вади из прста, а резултати су познати након 10 минута.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести