У Војводини нема заражених корона вирусом

НОВИ САД: У АП Војводини за сада нису регистровани случајеви инфекције новим корона вирусом. Институт за јавно здравље Војводине и све здравствене установе поступају у складу с алгоритмима које је доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.
virus laboratorija
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Спроводи се здравствени надзор над путницима у међународном саобраћају према решењу граничне санитарне инспекције, као и посебан алгоритам за случај да се лице јави на преглед без претходног контакта са епидемиолошком службом у вези с могућом инфекцијом новим корона вирусом, кажу у Институту за јавно здравље Војводине и напомињу да се већина људи се током живота инфицира неким типом корона вируса.

Инфекције могу да прођу без икаквих симптома или да се манифестују симптомима прехладе.


Прање руку

Избегавати масовна окупљања, а уколико је то неизбежно, саветује се ношење маски преко уста и носа на аеродромима, железничким и аутобуским станицама посебно у међународном саобраћају. Саветује се и често прање руку, покривање уста и носа приликом кашљања и кијања папирним марамицама. Ако имате симптоме сличне грипу, обратите се лекару и, уколико сте путовали у последње две недеље, наведите дестинације вашег скорашњег путовања. Лица која имају симптоме сличне грипу треба да се лече код куће, осим ако нису задржани на болничком лечењу и да смање број контаката на минимум, саветују у Институту.


Нови корона вирус је до сада непознати тип вируса, откривен у децембру 2019. у Кини (Вухан). Овај вирус разликује се од свих до сада познатих корона вируса, укључујући MERS-CoV, препознат на Блиском Истоку пре неколико година и SARS-CoV који је први пут регистрован у Кини почетком сезоне 2002/2003.

Резервоар, извор заразе и начин преношења овог вируса нису још увек у потпуности утврђени. Неки типови корона вируса присутни су код животиња, и то код слепих мишева, камила, говеда, мачака и других животиња.

Нови корона вирус је вероватно зоонозног порекла, пренет са животиња на људе. Иако је за већину оболелих заједничко да су посетили пијацу рибе, морских плодова и малих животиња у Вухану (Кина), где су били у контакту са животињама, још није прецизно установљено које животиње су потенцијални резервоари заразе за 2019-nCoV, наводе у Институту.

Лакши облици болести могу да личе на прехладу коју одликују повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица. Уколико је дошло до упале плућа, болест се манифестује повишеном телесном температуром, кашљем и отежаним дисањем, слабошћу. У најтежим случајевима, ретко, може доћи до шока, акутног респираторног синдрома и смртног исхода.

Инкубација болести, одсно време које прође од уношења вируса у организам до појаве симптома болести, траје од два до 12 дана, а у просеку пет дана, објашњавају у Институту.

Осим преношења nCoV-2019 са животиња резервоара инфекције на људе, евидентно је и преношење вируса са човека на човека.

Нови корона вирус преноси се капљичним путем, то јест удисањем капљица приликом кашља или кијања. Испитују се и други могући путеви преношења овог вируса. Од инфекције новим корона вирусом могу да оболе сви, без обзира на узраст. Упалу плућа и тешку акутну респираторну болест као последицу инфекције nCoV-2019 имају старије особе, старији од 65 годије, лица с хроничним болестима и ослабљеним имунитетом. Здравствени радници и чланови породице који лече и негују пацијенте оболеле од инфекције nCoV-2019 у повећаном су ризику да се инфицирају, објашњавају у Институту.


Наши у француском карантину  добро

Стефан Војнић (27) из Београда, који се са још троје држављана Србије налази у карантину у француском граду Екс ен Прованс, где су смештени након транспорта из кинеског Вухана, за Танјуг каже да су услови у карантину више него коректни, а да је транспорт из Кине у Француску протекао са доста стреса и напетости због процедура и потенцијалних заражених. Код свих српских држављана потврђено је да нису заражени коронавирусом, али ће, додаје Стефан, свакако морати у карантину на југу Француске да проведе још 14 дана.

Амбасада Србије у Пекингу је српским држављанима организовала превоз од смештаја до конзулата Француске у Вухану, те је Стефан похвалио ангажованост наше амбасаде. Из конзулата Француске у Вухану, путници су се потом упутили на вухански аеродром.

Француски војни авион са више од 250 француских и других европских држављана који су евакуисани из кинеског града Вухан слете је у недељу око 14 часова у војну базу Истр на југу Француске.


Саветује се отказивање, односно одлагање путовања у Кину, посебно у Вухан, односно подручја погођена епидемијом. Уколико је путовање неизбежно, потребно је стриктно придржавати се свих мера превенције респираторних инфекција.

Уколико сте се вратили из Кине или подручја погођених епидемијом, јавите се здравственој служби на аеродрому, граничној санитарној инспекцији, а затим поступајте према решењу граничне санитарне инспекције и датим упутствима. Уколико добијете повишену телесну температуру и симптоме сличне грипу током две недеље од повратка, јавите се телефоном здравственој служби и ограничите контакте са другим лицима, препоручују у Институту.

Мере превенције свих респираторних инфекција, првенствено вирусних, подразумевају избегавање контаката с особама које имају знаке и симптоме прехладе или обољења сличног грипу, избегавање масовних окупљања и боравка у затвореном простору где борави велики број особа, појачану и честу хигијену руку, прање руку водом и сапуном минимум 20 секунди, а када то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта с оболелим особама.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести