У Војводини за годину дана 4.405 инфаркта

НОВИ САД: Према подацима Светске здравствене организације, Србија је друга у Европи по учесталости умирања од кардиоваскуларних болести.
srce
Фото: pixabay.com

Сваког сата у Србији умре шест особа од кардиоваскуларних болести, а сваког дана у нашој земљи 45 особа доживи инфаркт. У Војводини је број инфаркта у 2016. години био 2.888, а у 2017. чак 4.405 пацијената доживело је срчани удар. Сваки минут кашњења у пружању помоћи код срчаног удара односи и 13 дана живота, под условом да пацијент преживи.

До пре годину дана највећи проблем у покрајини представљало је то што су се сви срчани болесници упућивали у Институт за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Куповином три ангио сале у Сомбору, Суботици и Зрењанину за непуних годину дана у њима је обављено преко 1.000 коронографија.

Постојањем више функционално оспособљених кардиолошких јединица на простору целе покрајине срчаним болесницима пружа се савремено лечење срчаног удара које укључује брзе интервентне процедуре и уградњу коронарног стента. На тај начин спашавају се људски животи, а евидентне су уштеде у лечењу кардиоваскуларних болести.


Бесплатни прегледи широм Војводине

Поводом Светског дана срца, под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство, сва 44 Дома здравља и девет општих болница на територији Војводине обављаће бесплатне превентивне прегледе становништва на кардиоваскуларне ризике (клинички преглед, БМИ, крвни притисак, ЕКГ и одређивање шећера у крви) у преподневним сатима, на различитим локацијама у њиховим срединама.


У знак подршке овој манифестацији и борби против болести срца и крвотока као најчешћој болести у Војводини, зграда Покрајинске владе је од среде осветљена црвеном бојом.

Љ. П.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести