Удовички позвала синдикате да прво прочитају Нацрт закона

Потпредседница владе Кори Удовички позвала је синдикалце да прво прочитају Нацрт закона о платама, па тек онда да протестују.Удовички је казала да не разуме зашто синдикати протестују

против појединих решења у том нацрту с обзиром на то да им је он достављен тек јуче ујутру, а они потврдили да га нису ни видели.

"Зато остављам јавности на нагађање, да ли је у питању недостатак комуникације или жеља да се пошаље нека порука, без обзира што је договор већ постигнут", рекла је  Танјугу Удовички која је и министарка државне управе и локалне самоуправе.Удовички је подсетила да је заказан нови састанак са синдикатима, те да ће се синдикати јавног сектора, чланови Социјално-економског савета и ресорни министри у суботу састати и са премијером Александром Вучићем, како би разговарали о предложеним решењима.

На данашњој конференцији за новинаре коју су организовали централа репрезентативних синдиката СССС и грански синдикат Независност најављено је да ће они одустати од планираних синдикалних протеста сви њихови захтеви буду испоштовани, а као упозорење за сутра су најавили штрајк од 11 до 12 сати.

Незадовољни су, како кажу, начином на који се доноси тај закон и предложеним решењима и тврде да нису уважени сви њихови захтеви.
Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Драган Савић рекао је новинарима да ће штрајк упозорења сутра одржати синдикати јавног сектора, а да ће им се прикључити и други синдикати који нису чланови Независности и Савеза самосталних синдиката.

"Добили смо синоћ текст нацрта закона који је идентичан тексту о коме је СЕС већ расправљао и на који је министар финансија рекао НЕ. На све то немамо гаранције да ће захтеви синдиката бити усвојени и да ће се заиста поступити како је написано", рекао је Савић.

Уколико би овакав текст закона био усвојен, запослени у јавном сектору били би дискриминисани и додатно би им се погоршао материјални и радно- правни положај, истичу представници синдиката.Савић је додао да су синдикати упутили писмо премијеру и тражили састанак како би се нашло решење прихватљиво свим странама, те да је састанак заказан за суботу у 11.30.

Објашњавајући шта се наводи у Нацрту закона и због чега су синдикати незадовољни, Савић је рекао да су решења која регулишу минули рад и накнаде сада одговарају синдикатима, али нису задовољни предлозима који се односе на топли оброк и регрес, као ни предлогом да основице за рад у јединиицама локалне самоуправе буду различите.

Право на топли оброк и регрес синдикати не желе да изгубе, а ако те две ставке буду "уграђене" у коефицијенте то ће се, тврде, догодити.
 

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести