Унапређењем мониторинга до мањих ризика од поплава

НОВИ САД: Сегмент пројекта WATERatRISK фокусиран је на унапређење мониторинга суше и сувишних унутрашњих вода с циљем подршке водопривреди и смањењу ризика везаних за екстремне временске услове.
poplave odbrana
Фото: Dnevnik (arhiva)

То је био тематски оквир недавно одржаног семинара у просторијма Привредне коморе Војводине.

Организатор и реализатор пројекта је Природно-математички факултет, Универзитета у Новом Саду, а цео пројекат се реализује у оквиру Interreg - ИПА програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије.

На семинару је било речи о перцепцији начина понашања јавности у приликама хидроклиматских екстрема и управљања водама у Југоисточној Мађарској; утицају друштвених чинилаца на свест о природним катастрофама и спремности на суочавање са њима; утицају проблема суша и сувишних унутрашњих вода у Србији/Војводини на друштво, као и о мониторингу сувишних унутрашњих вода у Србији /Војводини и Мађарској.

На семинару су говорили др Викторија Бланка, Жужана Ладањи, Универзитет у Сегедину, др Гордана Вуксановид, Висока пословна школа струковних студија у Новом Саду, проф. др Имре Нађ, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Др Атила Бездан, Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, Милан Његомир, Воде Војводине, Балаж Бењхе, Водопривредна дирекција Доњег Потисја АТИВИЗИГ.

Овом приликом још једном истакнут је значај самог пројекта и фокусирана пажња на користи које доноси, пре свега у виду оснивања заједничког прекограничног центра за праћење суше и сувишних унутрашњих вода, а да би се обезбедила делотворна координација активности везаних за истраживања, развој и мониторинг. Како је још речено, у току настанак публикације свеобухватних резултата, која ће бити доступна стручној и широј јавност.

В. Ц.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести