Универзитет у Новом Саду свечано дочекао стране студенте

Ректор Универзитета у Новом Саду профсор др Душан Николић са сарадницима приредио је у Ректорату пријем за стране студенте који овај семестар студирају на УНС-у.
studenti4
Фото: Дневник (Б. Лучић)

У оквиру неколико програма међународне мобилности студената, а највише у оквиру Еразмус+програма Европске уније, на Факултету техничких наука, Природно математичком, Филозофском, Медицинском, Пољопривредном, Правном, Економском, Учитељском у Сомбору и на Академији уметности зимски семестар проводе овај пут студенти из Шпаније, Италије, Немачке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Турске, Литваније, Румуније, Чешке, Пољске и Грчке.

Студенте на размени домаћини су упознали с основним карактеристикама УНС-а, Новог Сада и Војводине, а после пригодног програма и представљања студената појединачно, подељени су и поклони за добродошлицу.

Сухаил Хашан студије туризма у Мадриду одлучио је да освежи једносеместралним боравком на Природно математичком факултету УНС-а, у првом реду, због успеха наших кошаркаша.

Фото: Сухаил Хашан, фото: Дневник (Б. Лучић)

„Нисам ништа знао о Србији, али после документарног филма о освајању Светског првенства и Дивцу и Петровићу зантересовао сам се и почео мало да истражујем. Одушевила ме је историја ове земље, па сам одучио да дођем на своју прву студентску размену у Нови Сад“, каже Сухаил.

„Од првог дана када сам стигао, све ми се свиђа. Људи су јако пријатни, нашао сам одличан стан, храна је одлична, нарочито бурек, али ми недостаје паеља па ћу, када будем ишао кући за Божић, донети неке зачине да могу сам да је направим. Нарочито сам задовољан предавањима српског за странце на Филозофском факултету.“


Лидери у региону

УНС је један од лидера, не само у Србији, него и у региону Западног Балкана, по коришћењу фондова Европске уније, како за долазну, тако и за одлазну мобилност студената и особља у оквиру програма Еразмус+ КА107. За протекле две године у оквиру Еразмус+ програма од укупно 5.026 мобилности одобрених за Србију, УНС-у припада 1.387. На конкурсима у претходне две године с УНС-а на друге факултете отишло је 913 студената и запослених, а дошло их је 474. Од тог броја 60 одсто су студенти који на размени бораве пола године, а остатак су запослени, који на размени бораве најчешће по недељу дана. И док је у првој години Еразмус+ размена функционисала с 82 универзитета из 24 земље, у прошлој години број универзитета повећан је на 105, а земаља на 26. У реализацију ових мобилности на УНС-у је укључен читав тим, од студената-домаћина, до сарадника и професора координатора, тако да страни студенти имају сву потребну подршку, како на факултетима, тако и у организовању свакодневног живота.


Једино што је Сухаила изненадило јесу цене, од којих су неке, каже, као и у Мадриду, а сви су га убеђивали да је у Србији све изузетно јефтино.

Пре доласка на размену на Учитељски дакултет у Сомбору Пенелопе Ђијани из Солуна била је два пута у Србији, али у Београду.

Фото: Пенелопе Ђијани, фото: Дневник (Б. Лучић)

„Моја пријатељица студира у Београду и први пут сам дошла код ње у посету, па ми се свидело и следећи пут сам дошла на трнедељну летњу школу, у оквиру сарадње Солунског и Београдског универзитета“, каже Пенелопе.

„Тада сам била на излету у Новом Саду, који ми се јако свидео, јер је мањи од Солуна, могу свуда да стигнем пешке, има реку, па сам решила да дођем на цео семестар. Од када сам стигла, стално се потврђује да је то била добра одлука, јер што дуже боравим, све више ми се свиђају људи, храна, град факултет.“

Пенелопе је за сада у Новом Саду због часова српског језика на Филозофском факултету, а само два пута је била на консултацијама у Сомбору, али каже да би могла и тамо да борави јер је град још мањи од Новог Сада и право је освежење према огромном Солуну.

Арман Рахмани после завршетка једног мастера у Ирану, на други телекомуникација је отишао у Болоњу, а затим у оквиру размене стигао на Факултет техничких наука УНС-а.

Фото: Арман Рахмани, фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Имао сам неколико опција, али ми се свидело што су и Универзитет у Новом Саду, па и Факултет техничких наука, велики, а и чуо сам за неке добре фестивале који се овде одржавају и да је Дунав јако леп“, каже Арман.

„На Факултету ми се јако свиђа што су теорија и пракса избалансиране, што није случај ни у Ирану, ни у Италији, где има пуно више теорије него праксе.“

Више него у Италији, Арману се у Србији свиђа и храна јер, како каже, као и у Ирану има пуно меса, а и на његовој ранг листи на врху је бурек.

Д. Девечерски

Фото: Дневник (Б. Лучић)
EUR/RSD 117.5717
Најновије вести