УНС: На окупу ректори Западног Балкана

НОВИ САД: На Универзитету у Новом Саду данас и сутра одржава се Први Ректорски форум Западног Балкана.
rektor dusan nikolic
Фото: Dnevnik (arhiva)

Овај конгрес, најављен на међународној конференцији одржаној, у оквиру Берлинског процеса, крајем маја у Италијанској академији наука у Риму, посвећен је анализи стања и перспективама науке и високог образовања на Западном Балкану. Форум ће окупити ректоре универзитета из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније, Хрватске и Словеније.

Студиозно припремљена уводна излагања и отворене дискусије у оквиру Форума треба да омогуће објективан, потпун и јасан увид у проблеме и изазове са којима се суочава регион у овим областима, али и да укажу на његов потенцијал и врхунске резултате који се често занемарују или неосновано оспоравају од стране институција из других делова Европе и света-рекао је пектор Универзитета у Новом Саду професор др Душан Николић, најављујући овај значајан међународни скуп.

Како каже, Форум треба да омогући узајамно упознавање и стварање услова за заједничко јачање капацитета у оквиру региона интензивирањем мобилности, заједничком набавком опреме и публикација, заједничким научноистраживачким и развојним пројектима, увођењем заједничких студијских програма.

Део Форума ће бити посвећен иницијативама које су покренуле друге институције у намери да подрже развој науке и високог образовања на простору Западног Балкана. У том контексту, посебно ће бити речи о Берлинском процесу и Јагелонској иницијативи. 

На скупу ће учествовати тридесетак ректора од Љубљане до Скопља, као и представник Немачке акдаемије наука Леополдина.                                                    

ДД.

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести