УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА МАРКА ЧУБРИЛА Снег затрпава, не стаје ЕВО КАД ЋЕ БИТИ ПРОМЕНЕ ВРЕМЕНА

- У току ноћи снег се повремено очекује у брдско-планинским пределима југозападне, јужне и југоисточне Србије уз мањи снежни покривач.
1
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

У осталим крајевима углавном суво, понегде сипећа киша (росуља) или слаба суснежица - наводи се у саопштењу РХМЗ.

Исту прогнозу дао је и метеоролог Марко Чубрило:

Планински делови региона би требали акумулирати од 8цм до 20цм снега, зависи од надморске висине и тачног положаја планине, док би највише снега у нижим пределима могли добити делови северозападне и западне Хравтске, од 8цм до 15цм , док би остали низијски делови углавном акумулирати од 1цм до 6цм снега. У четвртак максимум од -1 до +4 степена Целзијуса.

Петак доноси суво и хладно време уз слаб јутарњи мраз и максимум до 0 до +5 степени Целзијуса, а слично време се очекује и у суботу. Такође, биће облачно и хладно, још понегде са сипећом кишом (росуљом), на планинама провејавање слабог снега.

У суботу се очекује умерено облачно са сунчаним интервалима и суво, а у недељу по подне са северозапада ново пролазно наоблачење с краткотрајном кишом, на северу Војводине, као и у брдско-планинским пределима са слабим пролазним снегом.

Фото: pixabay.com, ilustracija

 Од другог дана викенда па кроз највећи део следеће недеље топлије уз повремена пролазна наоблачења са кишом, док ће се снежна граница кретати изнад 900мнв. Средином следеће недеље максимуми од +6 до +14 степени Целзијуса, што је изнад просека, каже Чубрило.

Почетком наредне седмице доћи ће до пораста дневних температура на вредности од 6 до 12 °Ц, уз краткотрајну кишу, а јаче наоблачење и захлађење с кишом, на планинама са снегом уз појачан северозападни ветар очекује се у среду увече и у току ноћи ка четвртку (13/14. децембра).

Око 15. 12. и даље стоји тренд могућег новог захлађења. Прогноза снаге западних ветрова код ЕЦМWФ модела већ дуже време симулира њихово слабљење, а вечерње ажурирање је не само потврдило ту прогнозу него ју је и додатно појачало, посебно после 20.12. када би они требали бити знатно слабији од просека, док почетком јанаура расте број чланова низа који симулирају окретање ветрова на источне, што би готово сигурно била последица ССW процеса крајем децембра. Видећемо хоће ли се ова пројекција остварити и у колико се оствари где ће се антициклонални блок поставити али за сада барем са стратосферне пројекције снаге зоналних струјања ова зима има потенцијал за све чешћа и конкренија захлађења како буде одмицала, каже наш метеоролог.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести