Уручена национална признања Капетан Миша Анастасијевић

НОВИ САД: Најуспешнијим појединцима и колективима у Србији у области привредног и друштвеног стваралаштва вечерас је у Свечаној сали Матице Српске у Новом Саду уручено признање "Капетан Миша Анастасијевић", које се додељује 17-ту годину заредом.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Ове године жири којим је председавао професор Новосадског универзитета Радован Пејановић, доделио је 22 признања, а која су лауреатима уручена вечерас, на црквени празник Благовести на који традиционално уручују та престижна признања.

Признања "Капетан Миша Анастасијевић" се додељују у оквиру пројекта "Пут ка врху" који је 2000. године покренула Агенција "Медиаинвент" из Новог Сада са циљем афирмације предузетничког стваралаштва и културе комуникације.
Директор "Медиаинвента" Владо Маркановић је рекао новинарима да је визија приликом покретања пројекта била да се "мали, а велики људи поставе на место које заслужују".

"У првом плану не треба и не могу бити ријалити шоу и естрада, већ људи који стварају праве вредности", рекао је Маркановић, додајући да приоритети треба да буду нова радна места и нова мала и средња предузећа.
Маркановић је појаснио да се током године најуспешнијима признања додељују у оквиру региона, а онда се на Благовести признања и статуе "Капетан Миша Анастасијевић" додељују најуспешнијима у Србији.

"На основу критеријума: пословност, тржишна позиција, кооперативност, односи с јавношћу, моралне и етичке вредности, одрживи развој, конкурентност, бирају се они најбољи. Ове године смо од 325 кандидата изабрали 22 најуспешнија, а одлука жирија је била једногласна", рекао је Маркановић.
Престижно национално признање - Плакету "Капетан Миша Анастасијевић" добила је Компанија "Енерготехника Јужна Бачка", односно њен председник Драгољуб Збиљић, која је прогласена лидером конкурентности и одрживог развоја Србије.
Збиљић је рекао новинарима да награда коју је вечерас добио њему лично и његовој компанији значи изузетно много и он је сматра тимским успехом њега и његових сарадника.

"Ово је још један у нису доказа да компанија на чијем сам челу ради јако добро на сопственом развоју, али и на развоју бранше којом се бавимо, а то је енергетика која је заиста перјаница развоја Србије", рекао је Збиљић. 
Он је додао да су тржишни изазови заиста велики и да је "Енерготехника Јужна Бачка" озбиљно кренула у процес замлађивања кадрова и то тако што значајна средства улаже у сопстевени едукативни центар у коме се много ради на пољу образовања постојећих кадрова, али и кадрова који пристижу.

"Претеча смо дуалног образовања у Србији, једно цело одељење Елекротехничке школе "Михајло Пупин" код нас завршава своје школовање и чека их радно место у нашој компанији, а у наредних 20 дана након завршетка конкурса који је у току, доделићемо десетак стипендија за најбоље студенте електротехнике из сектроа енергетике на Факултета техничких наука у Новом Саду", најавио је Збиљић.
Поред Драгољуба Збиљића поменуто признање добили су и председник "Металац групе", Драгољуб Вукадиновић, за животно дело, затим Компанија "Импол Севал" из Севојна која је проглашена најбољом компанијом у Србији, а коју је на вечерашњој свечаности представљао генерални директор Нинко Тешић.

За најбољи бренд Србије награђена је Компанија "Пионир" из Суботице, за промоцију и афирамцију предузетништва у Србији, поменуто признање добио је Жељко Сертић директор Развојне агенције Србије, а за унапређење привредног и друштвеног амбијента у Србији награђен је Хасан Ханић директор Београдске банкарске академије.
Најбољи менџер Србије је Саша Поздер директор "Гетинге гроуп" Београд, најбоље осуигурање у Србији је "Генерали осигурање Србија", а нај жена у бизнису је Сања Паповић - Пантић председница Удружења пословних жена Србије.

За унапређење привредне сарадње Швајцарске и Србије признањем "Капетан Миша Анастасијевић" награђен је председник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић, а то признање каои најбољи менадзер у јавном предузетништву добила је саветница градоначелника Новог Сада за инвестиције и имплементацију стратешких пројеката Маријана Дукић - Мијатовић.
Најбоља локална самоуправа је Општина Сврљиг, а признање за најбољи стратешки развој уручено је Младену Симовићу директору "Енергопројекта Ентел", док је најбољи домаћин Србије председник Општине Жагубица, Сафет Павловић.

Новосадски сајам је најбољи промотер Новог Сада и Србије, а признање је уручено директору Слободану Цветковићу, док је Марку Дубочанину директору "Silver Bell group" Београд уручено признање за знање, стручност и пословност на тржишту Србије, а за пословност и тржишну позиционираност награђена је Компанија "Roaming Networks".
За развој локалне самоуправе у Србији награђен је генерални секретар сталне конференције градова и општуина Србије Ђорђе Станичић, а за књижевно стваралаштво и за румунско - српску сарадњу и пријатељство награђен је књижевник и преводилац из Решице у румунији Љубица Рајкић.

Поменуто признање добуила је и Тамара Грујић ауторка и продуцент серијала РТС-а "С Тамаром у акцији", а за доброчинство, хуманост и друштвену одговорност.
За бригу о младим кадровима признање је додељено ФОНДУНС - Фондацији за решавање стамбених потреба младих наставних и научних радника и уметника Универзитет у Новом Саду, док је за изузетне домете у очувању историјске и културне баштине наведеним признањем награђен и Владимир Томчић директор "Филмских новости".

Фото: Дневник архива

EUR/RSD 118.2327
Најновије вести