Ускоро први контигент таблета против короне у Србији

БЕОГРАД: „Први контигент најновијих лекова против короне стићи ће у Србију ових дана”, изјавила је данас в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић и нагласила да је то лек који мора бити примењен у првих пет дана болести.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

Србија ће добити све потребне количине лекова "молнупиравир и паксловид", рекла је Радојевић Шкодрић и упозорила да та два лека нису намењена млађима од 18 година, трудницама и доиљама.

Према њеним речима, молнупиравир стиже у децембру, први контигент од 12.000 доза, после две недеље други, а потом ће стизати и остале договорене количине "молнупиравира" од 50.000 доза.

Када буду потрошене постојеће количине, како је навела, биће набаљене и додатне.

У првом кварталу стиже и 100.000 Фајзеровог паксловида, рекла је она и додала да је свет заинтересован и орјенитасн ка тим лековима зато што су једноставни за употребу, дају се у облику таблета, чиме ће се растеретити болнице.

"Они спречавају тежу фазу болести и смртни исход", навела је Радојевић Шкодрић.

Лекови, су како каже регистровани за особе старије од 18 година, са факторима ризика, као што су гојазност, кардиоваскуларна обољења, малигне болести или неко друго хронично обољење.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести