Уз породичну пензију и татини дугови

Тринаестогодишњој П. М. решењем Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање - Филијала Нови Сад одређена је породична пензија у износу од 9.417,87 динара,

на основу навршеног пензијског стажа умрлог оца који је имао 7 година, 9 месеци и 24 дана пензијског осигурања. Међутим, истим решењем којим је малолетној П. М. одређена породична пензија на основу пензијског стажа који је имао њен покојни отац, обустављена јој је  једна трећина пензије у корист рачуна доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, док се не намире неуплаћени доприноси од 2000. до 2004, које је њен требало да плати, у износу од 438.328,08 динара.

Њена мајка Јелена Аћимовић упутила је жалбу на привремено решење Фонда ПИО, истичући да њена ћерка не жели већу пензију од оне која јој је на основу пензијског стажа покојног оца одређена и да самим тим не може на себе преузети његове неизмирене обавезе.
 
- Моја ћерка би наредних десет година требало да исплаћује дуг од 438.328,08 динара, за колико се дужи њен покојни отац, због тога што је потписао споразум о Фонду ПИО да ће сам себи уплаћивати допринос за пензију, а није то учинио. Ми не тражимо више од ових 9.417,87 динара колико јој је одређено на име породичне пензије и не схватамо зашто би она плаћала наредну деценију нешто што касније, због година живота, неће моћи да користи. Због тога смо и уложили жалбу, али је она одбијена – каже Јелена Аћимовић. 
 
Заменик директора Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање Чедомир Француски одговорио је за “Дневник” да је све урађено по закону, додајући да је реч о привременом решењу о праву на породичну пензију и утврђивању дуга, као и  да решење о одбијању жалбе на привремено решење још увек није правоснажно, односно да се против њега може покренути управни спор.
 
- Покојни отац детета, иза кога је остварено право на породичну пензију, није платио допринос за ПИО за период обавезног осигурања од 1. јуна 2000. до 31. марта 2004. У таквој ситуацији, наплата дуговања доприноса реализује се применом члана 120. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, обустављањем трећине месечног износа пензије до намирења дуга. При томе, изјава о одустанку од неплаћеног стажа осигурања за наведени период нема никакав значај. Напомињемо да привремено решење о праву на породичну пензију и утврђивању дуга, као и решење о одбијању жалбе на то привремено решење нису још увек правоснажни, односно да се против решења о одбијању жалбе може покренути управни спор – истиче Француски.
 
Мајка каже да се те четири године које је он требало да плати, не налазе у пензијској основици на основу које јој је израчуната породична пензија.
 
- Она добија породичну пензију на основу уписаног очевог стажа који износи седам година, 9 месеци и 24 дана. Дакле, те четири године за утврђива
ње износа породичне пензије ништа не значе, већ би значиле тек за десет година, а велико је питање да ли ће она тада користити породичну пензију. На крају крајева, износ који треба да врати од 438.328,08 динара је далеко већи од онога што би она, евентуално, могла да добија годину дана, јер јој након тога не припада породична пензија – закључује Јелена Аћимовић.
 
Она каже за наш лист да ће упутити жалбу Управном суду и покренути управни спор јер не види ни један разлог да се њеном детету одбија и овако мали износ породичне пензије због тога што њен отац није измирио обавезе које је био у обавези да измири. Да ли ће се ова правно-морална заврзлама решити тако да се не оштети дете које је изгубило оца, остаје да се види на управном спору.
Љ. Малешевић
 
 
EUR/RSD 117.1154
Најновије вести