Вакцинација пружа најбољу заштиту

Три године живимо са пандемијом короне, а лагано улазимо у сезону грипа, па је могућ сусрет ових вируса.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Лекари стално апелују на људе на се вакцинишу и против сезонског грипа, али и против короне, што се нарочито односи на старије и оне са хроничним болестима. Каква ће бити епидемиолошка ситуација нико не може да предвиди, а многи брину смеју ли да приме и вакцину против короне и против сезонског грипа. Епидемиолог из Института за јавно здравље Војводине професор др Миољуб Ристић каже како је потпуно безбедно примити обе вакцине и истовремено.

- Од свих мера спречавања заразних болести, вакцинација доказано представља најефикаснију, најбржу и најисплативију меру. Посебно је то изражено код заразних болести које се преносе респираторним путем, какво је обољење ковид-19 - каже професор др Миољуб Ристић из Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине.

Тренутно су на располагању две врсте вакцина против короне, а то су “синофарм” и “фајзер”. Др Ристић каже како се према последњим препорукама Националног Стручног комитета за имунизацију, препоручује вакцинација свих особа, са посебним нагласком на вакцинацију старијих особа, особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама, особама смештеним у установама социјалне заштите, као и запосленим у здравственим установама и установама за негу старих лица.

- Узимајући у обзир измене у антигенском саставу вируса SARS-KoV-2, од почетка пандемије до сада, ефикасност вакцина против оболевања од ковид-19 је временом слабила. Међутим, и сада доступне вакцине против ковид-19 су задржале значајан степен заштите вакцинисаних од тешких компликација и смртног исхода – сматра др Ристић.

Према његовим речима, у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, четврта доза вакцине против ковид-19 се препоручује свим особама узраста 18 година и старијима, код којих је од давања треће дозе прошло најмање пет месеци.


Регистрована бивалентна вакцина

Директор београдске инфективне клинике др Горан Стевановић недавно је рекао да је код нас регистрована прва бивалентна вакцина против короне, али препоручује свима да не чекају неке “боље” вакцине, него да се приме вакцине које имамо, јер је и то довољно. И он саветује да се не чека са имунизацијом.


- Четврта доза првенствено се препоручује код особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама које су у оквиру примовакцинације примиле само две дозе вакцине и бустер дозу након тога, затим код особа старијих од 60 година, као и код запослених у здравственим установама који раде на пословима приликом којих долазе у контакт са пацијентима – саветује др Ристић.

Ближи се сезона грипа, а професор Ристић каже како термин „флурона“ представља истовремену појаву вируса SARS-KoV-2 и вируса грипа у популацији.

- Узимајући у обзир да током претходне две сезоне нисмо регистровали уобичајено сезонско јављање грипа, а да је вирус SARS-KoV-2 и даље присутан у популацији, сценарио истовременог присуства ова два вируса у сезони 2022/23. се не може искључити. Због тога је изузетно важно да се грађани којима је намењена вакцинација против грипа и ковид-19 што пре вакцинишу и да то ураде у што већем броју - каже др Ристић и напомиње како је безбедно истовремено примити вакцине против грипа и ковид-19 или у било ком временском размаку између њих.

Вакцинација против короне обавља се, као и до сада, у амбулантама домова здравља, а у Новом Саду то је амбуланта Дома здравља на Новом насељу, на Булевару Слободана Јовановића. Радно време је од 8 до 18 часова.

Љ. Петровић

Milance
31.10.2022 • 15:07
Ma samo se bodite, to je danas moderno 😀
EUR/RSD 117.2821
Најновије вести