Већа заинтересованост за вакцинацију, ускоро нове количине

БЕОГРАД: Заинтересованост грађана за вакцинацију против грипа значајно је већа него претходних сезона, и важно је да ће бити набављење нове колицицне како би обухват вакцинисаних био још већи, изјавила је данас епидемиолог Инститита за јавно здравље Србије "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.
vakcina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Прошло је месец дана од када је у овој сезони вакцина против грипа доступна у нашој земљи и у овом периоду била је изузетно велика заинтеросованост градајна за овај вид превенције, већи него у претходним сезонама што показује висок ниво свести кад је у питању имунизација", рекла је Кисић Тепавчевић за Танјуг.

Прошле године владала је велика заинтересованост грађана за вакцинацију и за ову сезону је набављено 50.000 доза више.

"Ове године заинтерсованост за овај вид превенције још је већа тако да је Министарство здравља иницирало све активности неопходне да би се се набавиле додатне количине вакцина у наредном периоду, и како би били обухваћени сви који спадају у ризичну групу, код које могу наступити компликације уколико дође до инфекције", навела је саговорница.

У групу са таквим ризиком спадају особе са хроничним обољењима, метаболичким, кардиоваскуларни болесници, бубрежни болесници, гојазне особе, труднице, деца са честим опструкцијам плућа...

Такође важно је да вакцину приме и они који су због природе посла у контакту са људима, нарочито медицински радници.

Како каже саговорница, још увек није забележено присуство грипа али је због неуобичајено топлог времена у ово време године заблежен повећан број респираторних инфекција и сваке недеље бележи се између 3.000 и 5.000 новооболелих.

Вирус грипа обично се први пут изолује у периоду од средине новембра до средине децембра.

"То нас тек очекује и важно је да спремни сачекамо хладније дане", рекла је Кисић Тепавчевић.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да Србија први пут једина у региону има све количине вакцине против грипа у предвиђено време, наводећи да је проценат вакцинације већи него раније.

"Србија је одрадила кампању и објаснила људима шта значи вакцина. Имали смо 300.000 вакцина остали смо на 9.000 вакцина. У наредних недељу дана или две недеље стижу нове, додатне количине и биће их у свим домовима здравља", рекао је Лончар јутрос на ТВ Пинк.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести