Већи неопорезиви део за стипендије, подстрек донаторима

БЕОГРАД: Неопорезиви део за стипендије и кредите ученика и студената ускоро ће бити повећан на 30.000 месечно, уместо досадашњих 11.741 динара, саопштио је Савет за филантропију председнице Владе Србије.
diplome stipendije
Фото: Dnevnik (arhiva)

Анализа трошкова и користи показала је да је повећање неопорезивог дела стипендија оправдано и да ће се донатори тако лакше определити да помогну већем броју талентованих ученика и студената и у већим износима.

Како се наводи у саопштењу, Влада Србије је на иницијативу Савета за филантропију прихватила одредбу Нацрта измена Закона о порезу на доходак грађана, којом се предлаже повећање неопорезивог износа за стипендије.

Та одлука, додају, представља значајан резултат рада Савета за филантропију, основаног прошле године одлуком председнице Владе Србије, а на иницијативу Коалиције за доброчинство.

Коалицију за доброчинство предводи Фондација Ана и Владе Дивац, као и Траг Фондација, Каталист Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

У оквиру Савета за филантропију формиране су три радне групе и једно радно тело како би се олакшало и подстакло донирање робе, новца и времена у Србији.

Савет за филантропију наставља да ради на стварању подстицајног окружења за развој филантропске инфраструктуре и културе давања за опште добро.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести