Верану Матићу уручен немачки Орден за заслуге

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб данас је председнику Комисије за истраживање убистава новинара и извршном директору Српског филантропског форума Верану Матићу, уручио Орден за заслуге Савезне Републике Немачке, којим га је одликовао председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер.
matic
Фото: Tanjug/R. Prelić/Arhiva

Шиб је на свечаности у резиденцији немачког амбасадора истакао да се уручењем Савезног крста за заслуге на ленти, одликује новинар и филантроп који је, како је рекао, стекао велике заслуге за слободу медија, безбедност новинара, објективно и професионално медијско извештавање.

''Његово велико социјално ангажовање и упорно залагање за суочавање са прошлошћу и помирење међу људима у региону, може се означити као изванредно'', рекао је Шиб.

Навео је да додељено одликовање Матићу ''више него заслужено'' и да је његово дугогодишње ангажовање у области слободе медија, људских права и помирења међу народима ''изузетно импресивно''.

Шиб је рекао да је Матић скоро 30 година био главни уредник радио-телевизијске мреже Б92 чији је рад више пута забрањиван током 90-их и да се Матић, како је рекао, сваки пут изнова морао да бори за опстанак тог медија.

''То је радио са упорношћу и великом креативношћу'', казао је Шиб.

Додао је да се Матић од 2012. успешно залагао за формирање Комисије за истраживање убистава новинара и да је члан две радне групе за безбедност новинара.

Немачки амбасадор је истакао да Матић није само новинар већ и страствени филантроп, који је од почетка руковођења Б92 претендовао да осим новинарског рада преузме и социјалну одговорност, подржавајући низ хуманитарних и социјалних активности.

''Његов главни животни мотив је његово залагање за помирење и мир. Као специјални изасланик председника Србије последње три године неуморно ради на питању несталих током рата у Хрватској почетком 90-их, а један је од иницијатора за изградњу меморијалног центра Старо сајмиште'', рекао је Шиб.

Матић је је захвалио амбасадору Шибу и председнику СР Немачке Штајнмајеру на признању које, како је истакао, сублимира његов досадашњи животни и професионални ангажман на многим пољима.

''Њега повезује термин који се помиње у дефиницији овог признања - рад за опште добро. Добијао сам признања за професионални рад, новинарство, храброст, али у овом признању као да је све то и у исто време као да је погођена идеја водиља - да тежим да све што радим некоме помаже и да промовише вредности доброчинства и доброте, а против мржње и зла'', рекао је Матић.

Додао је да је примио орден, који му је доделио немачки председник Штајнмајер који је, како каже, својој супрузи донирао бубрег и личним примером доказао шта значи љубав, хуманост, етика, посвећеност, храброст, доследност и пожртвовање.

''Све то је ме је руководило кроз живот и професионални ангажман претходних 60 година'', рекао је Матић.

Према образложењу председника СР Немачке, Матић је Орден заслужио током своје више од 30 година дуге каријере у медијима, хуманитарним и другим друштвено-корисним активностима.

Церемонији су, због епидемиолошких разлога, присуствовали само Матићева породица и најближи пријатељи и сарадници.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести