Википедија на српском прва у доприносу поузданости података

БЕОГРАД: Википедија на српском језику нашла се на првом месту у оквиру глобалне кампања уређивања референци “#1Lib1Ref” (један библиотекар, једна референца) и то захваљујући проверљивости чланака који се појављују на тој платформи.
v
Фото: Youtube Printscreen

Током кампање је 31 уредник Википедије или Викимедије на српском језику унео 17.112 референци у чланке у којима су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету.

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца).

Такмичење или кампања трајала је од 15. јануара до 5. фебруара, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

Кампања уређивања референци се организује сваке године, у сусрет рођендану Википедије, а циљ је повећање поузданости и проверљивости чланака који се на њој налазе.

Википедија је једно од првих места на које читаоци долазе у потрази за информацијама, што се показало од изузетне важности нарочито током пандемије ковида 19, када су били потребни ажурни, поуздани и пре свега проверљиви подаци.

Овом кампањом чланци добијају нове и проверене изворе података, чиме се поспешује поузданост највеће електронске енциклопедије - Википедије.

С убедљиво највише унетих референци, Википедија на српском језику је заузела прво место и на тај начин само наставила низ успешног учешћа у кампањи.

Одмах иза српске, следе пољска са 4.376, и македонска Википедија с 3.526 унетих референци.

Пет домаћих уредника се пласирало у 10 најбољих учесника ове глобалне кампање, а најбољи уредник кампање је Николина Шепић с преко 5.500 унетих референци.

У фаталној 2020. години такође су остварени запажени резултати, где је српска Викимедија освојила друго место на глобалном нивоу с 4.052 унете референце, док је 2019. заузела треће место.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести