Вирус грипа потврђен на територији 24 округа, 29 случајева морбила

БЕОГРАД: У Србији је од почетка године до данас  регистровано укупно 11.204 случаја обољења сличних грипу, као и 29 случајева морбила, објављено је на сајту Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".
prehlada grip pixabay
Фото: pixabay.com

На основу достављених резултата лабораторијских анализа, у Србији је од почетка сезоне надзора до сада вирус грипа потврђен на територији 24 округа са највећом учесталошћу јављања у узрасној групи до 14 година.

 У нашој земљи су потврђена сва три типа вируса грипа, а "Батут" оцењује средњи интензитет активности вируса грипа.

На сајту се такође наводи да је укупно регистровано 29 случајева морбила од којих је 28 на територији Смедерева, и једна особа из Новог Сада.

"Батут" преноси да је реч о 20 невакцинисаних особа испод три године живота и осам одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом.

Упала плућа је дијагностификована код двоје оболеле деце.

Од јануара су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи.

Примена мера превенције на пандемију ковид-19 је утицала и на кретање других заразних болести, укључујући и мале богиње а према подацима СЗО, бележи се пораст броја случајева морбила током 2022. године у читавој Европи.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести