Влада Србије: Од недеље улазак у Србију уз негативан ПЦР тест

БЕОГРАД: Улазак у Србију биће дозвољен само уз негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати, а држављани Србије који не поседују негативан ПЦР тест, морају бити у кућној изолацији 10 дана.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Домаћи држављани се могу могу тестирати у Србији и уколико тест буде негативан, неће више бити у обавези да буду у кућној изолацији.

Ову меру данас је усвојила Влада Србије, на предлог Кризног штаба и она ступа на снагу у недељу, 20. децембра.

Нове мере односе се на улазак како домаћих, тако и страних држављана у нашу земљу.

"Имајући у виду новогодишње и божићне празнике од којих нас дели још мало времена, очекује се традиционално већа фреквенција људи на свим граничним прелазима. У циљу спречавања ширења корона вируса, раног откривања заражених особа и заштите здравља свих Влада је усвојила одређене мере", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Према одлуци владе, цена тестирања на лични захтев за стране држављане од данас износи 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара.

Од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара.

Влада апелује на све који желе да се тестирају на лични захтев да заказивање тестирања обаве искључиво електронским путем.

Како се наводи, у складу са повећаним бројем тестирања на лични захтев, које се очекује у наредним недељама, електронско заказивање "од драгоцене је помоћи", како би се избегле гужве и редови испред ковид амбуланти и спречио ризик од потенцијалног заражавања грађана.

Страни држављани са одобреним боравком у Србији, као и страни држављани без одобреног боравишта (туристи), могу на једноставан и брз начин да закажу термин у некој од 26 лабораторија у 23 града и општине у Србији на адреси еУправе.

Да би се користила услуга еЗаказивање за ПЦР тестирање на лични захтев, није потребно да се грађани региструју на порталу еУправа.

Потврду да је термин успешно заказан добија се на имејл који је наведен, као и СМС поруком.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да буду одговорни, воде рачуна о свом здрављу, као и здрављу својих најмилијих.

"Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од корона вируса. Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора су од кључног значаја за све нас и једини пут до очувања здравља", додаје се у саопштењу.

Ljubo
15.12.2020 • 16:47
Tranzit??
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести