Владичин Хан: Вода се повлачи, приоритет санација мостова

ВЛАДИЧИН ХАН: Ситуација у општини Владичин Хан се смирује, вода се повлачи из поплављених подручја, а данас би требало да почне санација оштећених мостова, рекао је данас председник те општине Горан Младеновић.
poplava
Фото: Tanjug/F. Krainčanić, ilustracija

Он је Танјугу казао да су падавине стале, да се отопио снег са околних брда и да се очекује да ће се ситиација стабилизовати, ако не буде нових падавина.

‘‘Али остаје велика материјална штета. Обилазимо терен, сваког часа нам се јављају људи и пријављују штету, углавном су оштећени зидови, ограде... Комисија је на терену и констатује материјалну штету на усевима, кућама, а онда ћемо видети како ћемо то решити’‘, каже Младеновић.

Истиче да је приоритет санација пет мостова, два која су однета у месним заједницама Кацапун и Врбово, где су мештани, каже, ‘‘одсечени од света’‘, и три угрожена Декутинце, Врбово и Козница.

Како каже, тренутно се разматрају пројекти за конструкцију привремених прелаза које не би однела вода.

‘‘То су бујичне реке, које су непредвидиве. Лети пресуше, а кад дође зима, надођу и под притиском однесу цео мост. Радићемо на томе да додатно прочистимо канале и повећамо пропусте, да поставимо већег профила да више не долазимо у овакву ситуацију’‘, навео је Младеновић.

Поплавама су највише погођене месне заједнице у приобаљу Јужне Мораве - Сува Морава, Стубал, где су поплављене три куће, а две у месној заједници Прибој где су две куће, као и месне заједнице Житорађа и Прекодолце у сливу реке Врло.

‘‘Осим штете на кућама физичких лица, у пољима и на инфраструктури, других потешкоћа нема. Једна ромска породица нема кров над главом, али гледамо да то решимо и да их негде сместимо.

Месна заједница Јастребац је остала без струје, а Младеновић каже да су екипе ЕПС-а су од јуче на терену и да очекује да ће мештани добити струју у току дана.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести