ВТО о трошку Покрајине и за ванбрачне парове без деце

НОВИ САД: Брачни и ванбрачни парови, који најмање годину дана живе на територији Војводине и који немају децу, а претходно су искористили могућности РФЗО, имају од сада право на вантелесну оплодњу (ВТО) о трошку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

То је једна од новина уведених након усвајања мера за суфинансирање трошкова биомедицински потпомогнутог оплођења, које је данас медијима представио покрајински секретар Предраг Вулетић.

"То право се сада даје паровима који немају живорођену децу или су имали дете које је преминуло. Ови парови до сада нису имали могућности вантелесне оплодње о трошку РФЗО, као ни право на суфинансирање из покрајинског секретаријата, јер је један од услова до сада био да парови имају бар једно дете. Новина је и то што парови који подносе захтеве за друго дете неће бити условљени чињеницом да је прво дете рођено у поступку вантелесне оплодње као што је до сада био случај код РФЗО", рекао је Вулетић.

Проширивање права односи се на парове који немају децу и при том су исцрпели све могућности које су имали преко РФЗО.

"Право, дакле, стичу и парови за прво дете. До сада је било за друго, треће и свако наредно дете, а сада то право имају и парови за прво дете, уколико су претходно искористили могућности РФЗО, а то су три покушаја. До сада је жена морала да има до 42 године, а новом одлуком је рпедвиђено да право на финансирање вантелесне оплодње имају и жене до 45 година", објаснио је Вулетић.

Фото: Покрајинска влада/Предраг Вулетић

Трећа новина односи се на замрзавање ембриона. Покушај вантелесне оплодње често може да буде неуспешан, а статистички главни разлог за то је стрес. Чињенциа да је број покушаја ограничена и страх да ли ће успети или не обично превлада код мајке, објашњава Вулетић.

Могућност замрзавања ембриона предвиђена је изменама Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи из половине 2018. године. Број покушаја предвиђених законом, као код вантелесне оплодње, био је ограничен бројем покушаја и годинама жене.

"До сада су при вантелесној оплодњи до три ембриона враћана у материцу, док су они који нису враћани у материцу, пропадали. Уз поступак вантелесне оплодње могуће је урадити и замрзавање ембриона. Пратећи светске трендове, водећи рачуна о здрављу жене, услед мањег хормонског стимулисања и у складу са законом, новом одлуком, предвиђено је да ембриони могу да се замрзну, чиме се омогућава више покушаја вантелесне оплодње из једног стимулисаног циклуса", објаснио је Вулетић.

Овом мером омогућава се враћање замрзнутих ембриона у накнадним поступцима, што даје већу шансу и мању муку, а у финансијском погледу појефтињење.

"За ову меру предвиђено је 50 милиона динара, 240 за поступак вантелесне оплодње са замрзавањем и 160 за криоембрио трансфер", рекао је Вулетић.

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести