Вулин и Додик обишли фабрику Орао у Бијељини

БИЈЕЉИНА: Министар одбране Александар Вулин обишао је данас са председником Републике Српске фабрику "Орао" у Бијељини, а током посете постигнут је договор да 50 одсто власништва добије фирма коју одреди Влада Србије, чиме ће се компанији обезбедити сигурност посла и нови технолошки корак који је неопходан. 
Aleksandar Vulin/RTRS printskrin
Фото: РТРС принтскрин

Вулин и Додик су пре састанка са руководством компаније положили венац у Спомен собу погинулим радницима - борцима, у кругу компаније. 

Оценивши да је Орао једно од стратешки важних предузећа за развој ваздухопловства у Србији, те наводећи да Министарство одбране то веома добро зна, Вулин је рекао да је управо због тога и ове године у послове с том компанијом уложено више од три милиона евра. 

"Компанија може да рачуна у наредних пет година да обим сарадње неће падати испод тога. За нас је Орао веома битан, баш као што је и Република Српска бескрајно битна за Републику Србију. Док је Александар Вучић председник Србије, Република Српска може да рачуна на помоћ и подршку - и дипломатску, и политичку и економску, и та подршка никада неће бити декларативна само на лепим жељама и заједничким појављивањима", рекао је Вулин. 

Како је навео, та ће се подршка огледати и у отварању нових радних места, отварању мостова, улагању новца у оно што је битно за Републику Српску.

Додао је да "Орао", као и фабрика мотора специјалне намене на Палама и бањалучки "Космос", могу да рачунају на пуну подршку Министарства одбране Србије које ће увек своје послове "на првом месту закључивати са предузећима из Републике Српске".

"Република Српска може да се мирно и сигурно ослони на нас, на Министарство одбране, на Владу Србије, и са пуним поверењем да посматра и политику нашег председника Александра Вучића", поручио је министар.

Председник Додик захвалио је, пре свега, свим радницима "Орла" на "ванљудским напорима" да сачувају фабрику, истичуићи да је поносан на ту фабрику, али и данашњи договор да 50 одсто власништва добије фирма коју одреди Влада Србије, чиме ће се, додао је, омогућити сигурност посла и обезбедити нови технолошки корак који је неопходан. 

Он је захвалио и министру Вулину, не само на Орлу, него и на Космосу и на фабрици на Палама, те поручио да је Србија најважнија земља за регионалну стабилност и да је на челу са Александром Вучићем рекла да је "спремна да брани своју слободу свог народа у целини".

"Ми смо прочитали да то значи и нашег простора. Зато можемо заједно да улазимо у власничке и пословне односе. Ту највећи допринос даје министар одбране Александар Вулин и надам се да ћемо брзо решити све по том питању", рекао је председник Републике Српске.

Директор бијељинског "Орла" Милан Прица изразио је задовољство данашњом посетом и постигнутим договором, наводећи да је циљ посете био проширење сарадње и улагање у фабрику. 

"Морамо је одржати јер је бисер на овим просторима, а да није било Републике Србије ми не бисмо ни опстали. Данас је највећи купац, односно корисник наших услуга, Србија. Напоменуо бих да ми радимо за цео свет и живимо од нашег рада", рекао је Прица и посебно похвалио раднике у фабрици који су постигли договор да им плата касни један месец како би купили нову опрему.

Компанија "Орао" а.д . за ремонт и производњу у Бијељини бави се делатношћу у оквиру ваздухопловства. Осим важног партнерства са Републиком Србијом, "Орао" између осталог извози моторе на индијско, енглеско и италијанско тржиште.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести