Вулин: Инжињеријска јединица опремљена новим средствима

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића обишао је данас 210. инжињеријски батаљон Друге бригаде Копнене војске у касарни "Рибница" у Краљеву, где је присуствовао приказу инжињеријских средстава добијених из донације НР Кине Војсци Србије и делу обуке припадника те јединице.
vulin_moral
Фото: Танјуг (Видео)

Вулин је након обиласка техничког парка и приказа обуке рекао да се данас завршава технички пријем средстава добијених из донације Народне Републике Кине.

"Са великим задовољством морам да кажем да смо први пут од давних педесетих година добили инжињеријску јединицу опремљену потпуно новим средствима, која одговарају највишим светским стандардима. Улагање у Војску је улагање у квалитет живота сваког од нас. Захваљујући овој донацији, захваљујући овим средствима које имамо, моћи ћемо више да помажемо цивилном становништву, моћи ћемо да пробијамо путеве, да постављамо мостове, моћи ћемо да решавамо проблеме које имају локалне самоуправе и које имају наши грађани. Свако улагање у Војску Србије се исплати и свако улагање у Војску Србије побољшава квалитет живота сваког од нас", рекао је министар.

Додао је да успешна и развијена Војска Србије јесте гарант мира наше земље и гарант могућности развоја наше земље.

"Војску чини техника, али је чине и људи који морају да буду задовољни, који морају да буду сигурни. И зато свако повећавање зарада и свако улагање у нашу опрему, као и свако улагање у стандард припадника Војске Србије гарантује да ћемо имати снажнију и бољу Србију", поручио је Вулин.

Војсци Србије Народна Република Кина донирала је 40 средстава, у која спадају самоходне инжињеријске машине, моторна возила, средства интегралног транспорта и специјална возила.

Заменик команданта 210. инжињеријског батаљона потпуковник Славко Продановић рекао је да је донација Кине у инжињеријским машинама које је тај батаљон добио веома значајна, да је реч о машинама изутетних перформанси, те да ће оне побољшати оперативне способности и олакшати рад свима.

Каско је навео, реч је машинама за тешке радове, међу којима су багери, утоваривачи, дозери гусеничари, дозери точкаши, као и машине за фине и заштитне радове као што су грејдери и ваљци, али и специјална возила која служе за превоз тих машина и пренос терета.

Данас је у касарни "Рибница" приказан и део обуке, а командант 210. инжињеријског батаљона потпуковник Дамир Новоселац казао је да је то садржај инжињеријске обуке пионирске специјалности у изради и савлађивању минског поља, као и рушење елемената и материјала.

Једном од машина управљаће десетар Владимир Миловановић, руковалац грејдера у 210. инжињеријском батаљону Друге бригаде, који је рекао да на оваквим машинама ради већ десет година, а да је донацијом Кине омогућено да се замене старе машине а да то омогући боље услове за рад и да олакша рад јединице у будућности.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести