Вулин о вежби Садејство 2020: ВС чувар мира за све на Балкану

БЕОГРАД: „На вежби “Садејство 2020” показали смо да сви видови наше војске у истом тренутку могу да реагују и могу да делују и показали смо колико имамо нових средстава на нивоу нултих серија уведених у наоружање којим наша војска већ уме да се служи”, казао је министар одбране Александар Вулин.
aleksandar vulin, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

Упитан да прокоментарише оцену да је та вежба најважнија војна вежба у последњих 20 година и да наша војска такву вежбу није могла да изведе ни у време ЈНА, Вулин је за Б92 рекао да је вежба показала садејство државе и војске.

"Када ви имате врховног команданта какав је Александар Вучић који вам обезбеди толико средстава, који вам да такву политичку подршку, онда видите да је држава та која је стала иза војске и која дејствује заједно са војском", навео је Вулин.

Оценио је да је важно што је вежби присуствовало и руководство државе, што говори о садејству свих Срба, те додао да то говори "да је Војска Србије ту да буде понос и чувар мира за све који живе на Балкану, па наравно и за Србе који живе у нашем непосредном окружењу, а не само у Србији".

Војска Србије и вежба „Садејство 2020“ показали су колико нових ствари можемо да урадимо, казао је министар и додао да је читава једна генерација пилота авиона „ловаца“ одрасла а да није никада није имала бојево гађање, јер је, како је навео, пре 21 године МиГ-29 испалио ракету ваздух-земља, а да данас имамо значајан број ваздухоплова, да је велики део средстава приказаних на вежби плод домаће памети и знања, као и да је наша војска показала колико је опремљена и оспособљена.

"Приказали смо једну модерну и снажну војску, која не само што је у стању да пружи отпор и да се бори, већ је у стању да већ сада покаже садејство свих видова наше војске и да одбрани наш суверенитет", казао је Вулин, напомињући да је вежба протекла без иједног проблема.

То,, додао је, говори колико су наши људи обучени.

"Ми смо се за ту вежбу, интензивно, на Пештеру, припремали око три недеље, али ми смо ту вежбу припремали три године, од момента када смо наручили нове униформе за различите јединице, када смо наручили ново лично наоружање, када смо обезбедили Пасарсе, када је председник Вучић са председником Путином успео да нам обезбеди нове мигове 29, када је успео да нам набави нови Панцир, од тада ми припремамо ову вежбу и сада смо могли, заиста, да је покажемо", објаснио је.

Навео је да је мало војски у свету које би то могле да ураде у таквом обиму, где је 2.800 људи у једном тренутку било заједно и радили оно што би радили у рату.

Додао је да је важно да смо том вежбом добили обучене официре, подофицире и војнике, посаде које су радиле у реалним условима, испалиле велики број бојевих пројектила и које су пробале баш оно што би радили у рату, додајући да такав капацитет не сме да се изгуби и треба да дамо све од себе да ти људи наставе да се развијају.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести