Вулин: Србија може да буде мирна шта год да се дешава

ЛОЗНИЦА: Службе и субјекти заштите спасавања Србије показале су јединствено функционисање без иједног проблема и грађанима Србије могу да гарантују безбедност, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин после оперативно-тактичке вежбе "Систем 2021", која је изведена на 50 локација широм Србије.
4
Фото: МУП

"Показали смо колико је Србија спремнија, организованија, снажнија него што је била и да може да буде мирна шта год да се дешава. Србија је ту да пружи одговор и ово је једна другачија Србија", рекао је Вулин, који је присуствовао делу вежбе изведеном у Лозници.

Министар је истакао да је Србија, коју води председник Александар Вучић, држава која улаже у опремање свих својих служби, система и стандард припадника служби безбедности.

"То је Србија, која ништа не препушта другима и не чека да други помогну. Ту смо да заштитимо себе, а ако треба помоћи ћемо и другима", рекао је Вулин.

Фото: МУП

Он је додао и да му је председник пре годину дана наредио да организује ову вежбу како би се проверило да ли су сви наши системи у стању да у координираној акцији одговоре на све изазове, саопштио је МУП.

Вулин је истакао да су у реалним условима вежбане ситуације које могу да се догоде и да Србија може да буде поносна на све своје органе и на организацију овакве вежбе, која је највећа вежба цивилне заштите у Европи ове године.

Министар је подсетио да је пре неколико месеци у великим развијеним земљама Западне Европе дошло до катастрофалне поплаве и отварања клизишта, што је за резултат имало десетине изгубљених живота и огромну материјалну штету.

Србија је показала да је спремна на све што може да се деси и да себи не сме да дозволи да не може да одговори на било какав сценарио, навео је министар, поручио је Вулин који се на учешћу у вежби посебно захвалио припадницима цивилне заштите Републике Српске.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је такође присуствовао вежби код Лознице, истакао је да је поносан на учешће припадника цивилне заштите РС у вежби, која је важна за грађане и са једне и са друге стране Дрине.

"Спасавати животе у кризним ситуацијама није лако, ни једноставно, зато морате имати овакве екипе, опрему, увежбане људе који функционишу као један и видели сте да је све изгледало као да сто година раде заједно, ниједну грешку нису направили", рекао је Вишковић.

Истакао је да је и ова вежба показала да РС може да рачуна на помоћ пријатеља из Србије и додао да је посебно поносан на учешће хеликоптера полиције РС, који је данас изнад Дрине први пут јавно летео на једној манифестацији.

Директор Републичке управе цивилне заштите РС Милан Новитовић истакао је да је ово била вежба заштите и спасавања у кризним ситуацијама и да се не бави безбедносним структурама.

Новитовић се колегама из Србије захвалио на шанси да учествују у овој вежби и да заједно са њима Србији и Српској покажу да ће имати одговор на сваку кризну ситуацију, спремност, опремљеност и обученост за реаговање.

Фото: МУП

"Ово су ситуације када нас Дрина спаја, не прави границу и не прави разлику да ли сте са леве или десне стране. Сви заједно морамо да радимо, јер нас реке у овим ситуацијама спајају и обавезују на заједничко деловање", рекао је Новитовић.

На више од 50 локација, око 8.000 људи данас је учествовало у тактичкој вежби система заштите и спасавања "Систем 2021" - у којој је приказано спасавање услед поплава, након земљотреса, пуцања бране, цурења гаса и техничко-технолошких несрећа.

Код Лознице је одржао део у коме се могла видети прекогранична сарадња у заједничкој акцији спасавања у води и са обале у коме су уцествовали припадници Сектора за ванредне ситуације, МУП-а, Жандармерије, хеликоптерске јединице МУП-а, Црвеног крста Србије и РС, као и Управе за цивилну заштиту РС уз садејство Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Оваква вежба је по први пут, од времена бивше СФРЈ, изведена у оваквим размерама и формату истовремено се одржава на 50 локација, 24 града и 26 општина у Србији.

Делови вежбе изведени су у Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Бору, Пироту, Лесковцу, Врању, Ужицу, Нишу, Сремској Митровици, Зрењанину...

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести