ЗА ПРВОРОЂЕНУ ДЕЦУ ДАНАС СЕ ИЗДВАЈА 10 ПУТА ВИШЕ НОВЦА НЕГО ПРЕ 10 ГОДИНА Месечно за бебе 87 милијарди динара

Према званичним подацима финансијска подршка породицама са децом је никада већа.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

За разлику од 2012. године, маме у Србији за рођење првог детета данас добијају 10 пута више пара. Новчана подршка државе за прворођене бебе пре 11 година износила је свега 305 евра, а данас чим се беба роди мајкама на рачун леже 3.181 евро, односно 366.122 динара. На овај износ треба додати и још 6.766 динара које родитељи добијају за куповину беби опреме.

Из републичког буџета укупно се на месечном нивоу издваја 87 милијарди динара.

Боље сада стоје и маме и тате који добију другу бебу с обзиром да им на рачун уместо 1.194 колико су добијали 2012, примају данас леже 3.869 евра. Ова помоћ стиже тако што чим се беба роди држава уплаћује 122.040 динара, а остатак у 24 једнаке месечне рате. И за другог наследника следи паушал од 6.766 динара.

Да држава подржава родитеље у Србији говори и чињеница да од 1. јануара 2020. године ВладаСрбије додељује субвенције мајкама за куповину прве некретнине. Максимални износ средстава који се може одобрити за ове намене је 20.000 евра, а до сада су до крова над главом на овај начин дошле 513 маме, преносе Новости.

Вантелесна оплодња о трошку државе

Из републичког буџета издваја се и новац за оне који још увек немају потомство. Вантелесна оплодња о трошку државе. Прошле године померена је старосна граница са дотадашње 43 на 45 година, чиме је проширен круг жена које имају право, а од недавно је могућа и вантелесна оп’лодња донариним репродуктивним материјалом, што је држава омогућила потпуно бесплатно за све заинтересоване који испуњавају услове.

Од 1. августа 2023. године почела примена нових измена Закона о финансијској подршци породици са децом – нови, додатни облици подршке родитељству и породицама, а пре свега женама предузетницама. Омогућено је да очеви који су у радном односу, а чије супруге имају своје фирме, након три месеца од рођења детета могу да користе право на одсуство са рада ради неге детета и посебне неге детета и накнаду зараде, односно накнаду плате. Отац детета ова права може остварити после три месеца од бебиног рођења за преостали период до годину дана, за прво и друго дете, односно до две године за треће и свако наредно.

Фото: Ilustarcija pixabay

Татјана Мацура из Удружења "Маме су закон" каже да се уназад неколико година Србија чини велике помаке када је брига о породици у питању, а многа од добрих решења настала су управо у доброј сарадњи организација цивилног друштва и државе:

– Тако данас породица која дочекује своје прво дете од државе може да рачуна на подршку од 3.120 евра, а поређења ради, пре 15 година била је 260. Како демографске изазове који су пред свима нама није лако решити држава мора посвећеније да се бави одговорима на питања усклађивања рада и родитељства, међу којима је рецимо и проналажење добрих решења за жене које су самостално у бизнису. Оне поред жеље да постану мајке имају интерес и да им посао остане активан, а којих је из године у годину све више.

Поред овога, наводи она, не смемо заборавити и подизање капацитета модерне породице и унапређења односа између родитеља и детета, охрабривањем да имају отворенији однос пун разумевања и да активно слушају једни друге.

Није држава заборавила ни на породице са децом која су оболела од ретких болести, па је поред повећања издвајања из буџета за лечење већег броја пацијената за чак 55 пута, са 130 милиона динара 2012. године на 7,2 милијарде динара 2023. године, формирана и група за унапређење квалитета живота ових породица.

Телеграф.рс

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести