ЗА РАД ИСТРАЖИВАЧА 514,6 МИЛИОНА Ево какве резултате постиже Фонд за науку на Природно -математичком факултету Универзитета у Новом Саду

У оквиру осам програма Фонда за науку за финансирање одобрено је39 пројеката са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. ПМФ УНС је носилац на 27 пројеката, док је на 12 пројеката партнерска институција.
п
Фото: ПМФ

У оквиру ових 39 пројеката, износ одобрених средстава за ПМФ УНС је 514,6 милиона динара, а средства су намењена раду истраживача, опремању лабораторије, објављивању научних публикација и развоју међународне сарадње.

Тим поводом, на ПМФ-у је одржана састанак којем су присуствовали председник Научног савета Фонда за науку академик Стеван Пилиповић, в.д. директора Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић, менаџерка за програме и пројекте Ана Стевановић Здравев, запослени сектора за програме и пројекте задужени за праћење пројеката у оквиру програма ИДЕЈЕ, деканка ПМФ-а др Милица Павков Хрвојевић, руководство факултета и руководиоци пројеката који су финансирани у оквиру програма Фонда за науку.

Представници Фонда за науку су учеснике састанка упознали са досадашњим радом и резултатима Фонда за науку, као и анализама које се односе на пројекте са овог факултета. Део састанка био је посвећен размени искустава истраживача који учествују на програмима Фонда за науку, као и резултатима подржаних пројеката. Закључено је да истраживачи са ПМФ-а реализују пројекте у складу са планираним активностима и да пројекти са ПМФ-а носе нове научне идеје које ће имати велики значај и на међународном нивоу. За успешан развој науке, поред обезбеђивања потребних средстава, од велике је важности и да научноистраживачка институција пружи подршку руководиoцима кроз своје стручне службе, што је ПМФ УНС свакако препознао и проширио своје капацитете у овом домену. Као резултат ове подршке, истраживачи и наставно особље су мотивисани да конкуришу на програме Фонда за науку, али и програме у оквиру Хоризонт Европа.

Подвучено је да је веома значајно што су програми Фонда за науку усклађени са програмима попут Хоризонт Европа.

Руководиоци пројеката финансираних у оквиру програма Фонда за науку нагласили су и значај подршке Фонда за науку за развој њихових каријера и реализацију изврсних идеја.

ПМФ УНС је до сада на осам програма Фонда за науку конкурисао са 216 предлога, а током састанка је истакнуто да ће истраживачи са овог факултета наставити да се у великом броју пријављују на нове позиве Фонда за науку.

Р. Д.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести