За три године у Србију враћено 30.000 грађана

БЕОГРАД: Данас се обележава Међународни дан миграната, а Србија га дочекује подацима о значајном повећању броја наших грађана који су се добровољно вратили у земљу, саопштио је Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру - ДИМАК.
gradjani, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Сваке године хиљаде српских грађана емигрира у земље ЕУ, највише у Немачку, али исто тако многи буду враћени, јер не поседују статус за боравак.

У периоду од 2015. до 2018. године у Србију се вратило око 30.000 наших грађана, од којих је половина била непријављена.

Депортовано је њих 49 одсто, а 51 одсто је враћено у Србију добровољно, саопштио је ДИМАК, који спроводи Немачка међународна организација ГИЗ по налогу Немачког министарства за економску сарадњу и развој.

Најрањивију групу ових мигранта-повратника чине Роми, више од 80 одсто, и они се приликом повратка сусрећу са бројним комплексним проблемима који погађају читаве породице.

ДИМАК саветница за повратак и реинтеграцију Мирјана Димитријевић каже да се кроз глобални програм "Миграције за развој" повратницима омогућава достојанствен, стабилан и одржив повратак и стварање шансе за живот у Србији.

"Циљ нам је да се повратницима омогући успешна реинтеграција у српско друштво", истакла је она.

Колико је Програм за миграције допринео укључивању повратника у друштво, говоре и упоредни подаци из истраживања која су спроведена током 2011. године и 2019. године.

Велики напредак остварен је у здравственој заштити миграната-повратника у Србији, у односу на 2011. годину. Смањио се број повратника који немају здравствено осигурање са 11 на свега 1,8 одсто.

"Запосленост се креће узлазном путањом, показујући раст од три одсто, док је стопа незапослености повратника пала са 70 на 60 одсто", истакла је Свјетлана Ðокић, национални координатор програма "Миграције за развој".

Комесаријат за избеглице и миграције Србије располаже годишњим буџетом од 20 милиона динара који су намењени за реинтеграцију повратника по Споразуму о реадмисији.

Преко јединица локалних самоуправа повратници добијају помоћ у виду стамбеног збрињавања, али и економског оснаживања.

ГИЗ је имплементациона организација Немачке Владе која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте.

Од 2000. године, Савезна Република Немачка је кроз непосредну помоћ издвојила за Србију преко две милијарде евра.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести