ЗАБРАНА ДЕЧИЈЕ ПОСЛАСТИЦЕ ЈЕР ПРОУЗРОКУЈЕ РАК – очекује се реакција МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА

Неколико индијских држава забранило је продају шећерне вуне пошто су их стручњаци послали на анализу и открили канцерогену материју. Ова посластица производи се и у Србији.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Да шећерна вуна може да изазове рак, сматрају поједине индијске државе. Прошле недеље јужна држава Тамил Наду спровела је забрану продаје пошто су лабораторијски тестови потврдили присутност материје која проузрокује рак - Rhodamine-B, пише ББЦ.

Хемикалија која се налази у Рходамине-Б хемијском споју, даје флуоресцентну ружичасту нијансу и користи се за фарбање текстила, козметике и мастила.

Шећерна вуна неизоставна је у забавним парковима и веома је популарна међу децом широм света. У Индији, као и у Србији, производе је независни продавци, а не фабрике. Због узорака који су послани на анализу, индијска влада је обавила забрану продаје.

Министар здравства Ма Субраманиан рекао је да би кориштење Rhodamine-B у паковању, увозу, продаји или послуживању хране било кажњиво дело по Закону о сигурности хране и Закону о стандардима.

Како се шећерна вуна продаје на вашарима и шеталиштима широм Србије, очекује се реакција Министарства здравља.

Грађани могу самоиницијативно послати узорак на анализу и добити тражене резултате“, каже за доктор ветеринарске медицине на Научном институту за ветеринарство Србије Никола Роквић. Када потрошач сумња на неисправну намирницу, проблем треба пријавити надлежној инспекцији, након чега на терен излазе инспектори. Узоркују намирницу која је пријављена и шаљу на лабораторијску анализу. Потрошач који је пријавио производ у овом случају нема трошкове и то је најефикаснији пут за утврђивање исправности у случају да постоји сумња. Ако се установи да нешто није у реду, надлежна инспекција предузима кораке у спречавању даље продаје небезбедног производа“, објашњава Роквић.

Исправност прехрамбених производа регулисана је пре свега Законом о безбедности хране који прописује опште услове за безбедност хране, обавезе и одговорности субјеката у пословању храном. Из овог Закона произилазе Правилници и друге законске регулативе који ближе прописују параметре квалитета и здравствене исправности намирница.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести