Не упасти у замку трговине људима

Едукатори и волонтери из Црвеног крста Новог Сада, уз подршку Полицијске управе, информисали су јуче пролазнике о ризичним ситуацијама и делећи савете и промо материјал. Они су тако обележили Европски дан борбе против трговине људима.
Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima Foto: V. Fifa
Фото: Обележен Европски дан борбе против трговине људима Фото: В. Фифа

- Жеља нам подигнемо свест грађанима о томе у каквој се ситуацији налазе жртве трговине људима, као и да им укажемо на ризичне ситуације али и на неке превентивне мере, да се не би нашли у улози жртве и да на време препознају ризике – објаснио је самостални стручни сарадник у Црвеном крсту Нови Сад Раде Станојчић, члан локалног тима за борбу пртив трговине људима. - Послови за које се нуде енормне зараде и одлични услови, попут загарантованог смештаја, сређених папира, требало би да грађанима буду сумњиви.

Веома је важно да уговоре о раду, нарочито како је реч о иностранству, пре потписивања увек провере стручна лица, односно да суграђани консултују адвоката који ће проверити кредибилитет фирме и послодавца, као и агенције преко које се одлази на рад. Било је случајева да су људи из Србије одлазили да раде у Русију и Пољску, па су тамо завршавали на градилиштима, а обећано им је нешто потпуно другачије.

Суграђани, поготово они најмлађи, имали су прилику да учествују у едукативним играма. Ове године осмишљене су и игре у којима су грађани имали прилику да учествују преко мобилног телефона и компјутера.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести