Заштитник: Аутоматско одузимање "деце улице" није решење

Заштитник грађана сматра да аутоматско одузимање деце од родитеља није решење проблема за "децу улице" и указује да је суштинско питање ко је организатор просјачења и дечје експлоатације и које су околности довеле до тога да су деца на улици.
w
Фото: Pixabay.com

У саопштењу Заштитник грађана наводи да је зимус Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања препоручио да стави ван снаге радни налог из маја 2018. године упућен свим центрима за социјални рад у Србији, према којем су дужни да децу која живе и раде на улици по хитном поступку одузимају од родитеља или старатеља, као и да покрећу судске поступке ради одузимања родитељског права, забране контакте родитеља и те деце, изричу мере заштите од насиља и подносе кривичне пријаве против родитеља.

Наводи да Министарство није поступило по тој препоруци и указује да аутоматско одузимање деце која раде на улици није решење проблема.

"Питање је да ли се ради о трговини људима или се ради о нужности да нема од чега да живи. Активности система морају бити усмерене на проналажење и отклањање узрока а не последице", наводи се у саопштењу Заштитник грађана.

Истиче се да је неизбежно питање утврђивања организатора просјачења и да оно мора бити решено јер се ради о злоупотреби деце и кршењу њихових права.

Проблем ''деце улице'', како се наводи, не може да се посматра само као проблем Министарства за рад и зато ће Заштитник грађана наставити да прати и рад Министарства унутрашњих послова (МУП).

Најзначајније је да МУП предузме све радње за утврђивање организатора просјачења и процесуирања одговорних где томе има места, истиче Заштитник грађана.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести