Заводи за трансфузију апелују на грађане: Недостаје крв А групе

У ситуацији у којој се налази наша земља, у пандемији коронавируса, трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно, а мора се узети у обзир да се може очекивати смањен број здравих људи који могу дати крв и смањен одзив добровољних давалаца крви због утицаја јавноздравствених мера које се предузимају, кажу у Институту за трансфузију крви Србије.
dobrovoljni davaoci krvi, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Сви који су здрави и могу и желе да дају крв, не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације с коронавирусом.

У циљу спречавања преношења covid-19 инфекције смо за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење.

Већина мера саставни су део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији. Тренутно, према подацима, недостаје крв А групе.

У Новом Саду, крв можете дати у просторијама Завода за трансфузију крви Војводине Хајдук Вељка 9а, а о свему се можете распитати на телефоне 021/48-77-980 и 021/48-77-972.

Екпе Завода данас су од 9 до 13 часова у просторијама Црвеног крста Панчево, као и у исто време у просторијама Црвеног крста Сомбор.

Од 8.30 до 13 часова крв могу дати добровољни даваоци у Сремској Митровици, такoђе у просторијама Црвеног крста.

У четвртак, 26. марта, екипе Завода за трансфузију биће у Вршцу, у МЗ “Ж. ЈОвановић”, од 9 до 12 часова, као и у просторијама Србија гаса и Завода, од седам часова. У Зрењанину ће на тргу бити постављен трансфузиомобил, од 9 до 12 часова.У петак, крв могу дати становници Младенова, у Дому културе од 8 до 11 часова, као и у Будисави, где ће испред Месне заједнице бити постављен трансфузиомобил, од 11 до 12.30 часова. Истог дана крв могу дати и Каћани, а трансфузиомобил ће бити постављен испред библиотеек, од 8 до 10 часова.

У Суботу, крв могу дати становници Старе Пазове, у Основној школи од 9 до 13 часова.

И. Р.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести