Завршен тест из српског, ученици-доста теорије, али задовољни

БЕОГРАД: Тестом из српског језика данас је почело прво пилотирање државне матуре, која би од 2022. године у Србији требало да замени пријемне на факултетима, а ученици Четрнаесте београдске гимназије, са којима је разговорала екипа Танјуга, кажу да је тест садржао више теорије, понеко нејасно питање, али и да су задовољни постигнутим.
ucionica
Фото: Tanjug/video

Четрнаеста београдска гимназија једна је од 50 гимназија у Србији које су одабране да учествују у првом пилот пројекту државне матуре, а помоћница директора Вера Манчић истиче да је то озбиљна проба великог пројекта.

"Први пилот пројекат више је оријентисан ка провери квалитета понуђених задатака на државној матури", каже Манчић за Танјуг.

Ученица Тамара Максимовић наводи да је било више теорије на тесту, посебно из књижевности и оцењује да је било доста питања која су била нејасна.

Каже и да је тест мале матуре био боље формулисан, а задаци лакши и мање компликовани, али и изразила наду да ће добро проћи данашњи тест.

Њен друг Милош Живановић каже да је задовољан урађеним, да су питања обухватила многе области, а сматра да су питања била јасна и концизна.

"Верујем да ће бити још бољи резултати уз више рада", истакао је он.

Гимназијалац Андрија Иљукић сматра да тест из српског језика није био толико тежак, али да су најтежа питања била она која су захтевала дуже одговоре, уз образложење.

Истиче и да ће бити добро ако тако буде изгледао тест и на државној матури 2022. године.

Средњошколци ће сутра решавати задатке из математике, а у петак у гимназијама провераваће знање из општеобразовних предмета, а задацима ће бити обухваћено градиво из прве и друге године.

Више од 60 ученика из два одељења Четрнаесте београдске гимназије у петак ће полагати тест из биологије.

У пилотирању учествује око 5.000 ученика трећег разреда из 101 средње школе и то 50 гимназија, 30 средњих стручних школа, три уметничке и 10 средњих трогодишњих школа.

Циљ пилотирања је да се провери квалитет задатака и део процедура које се спроводе у школи и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти.

За крај маја наредне године планирано је друго пилотирање државне матуре и тада ће бити укључене све школе, а тестираће се и све процедуре које би требало да буду идентичне онима које ће се спроводити на самој матури.

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести