Због потраге за послом немачки језик све популарнији

НОВИ САД: Sprechen Sie Deutch је питање на које већина  може да одговори, али не и да настави конверзацију на немачком језику.
nemacki
Фото: pixabay.com

Немачки не говоре само становници ове државе, то је званични језик и у Аустрији, Швајцарској, Луксембургу и Лихтенштајну. За део станаовништва северне Италије, источне Белгије, Холандије, Данске, источне Француске, делова Пољске, Чешке, Русије, Румуније и још неких делова Европе немачки је матерњи језик.

Сведоци смо пораста броја људи у Србији који уче немачки језик. Разлози су различити: неко учи зато што жели да научи још један језик или је потребно да стекне међународно признат сертификат.

Немачки уче студенти који желе на студије у Аустрију или Немачку, медицински радници којима су сертификати неопходни због посла, као и они који желе да пронађу посао у некој од компанија у Немачкој и Аустрији.

Већина мојих ученика је старости између 30 и 40 година, то су млади људи који су образовани, али на жалост не проналазе посао у струци  како би себи успели да обезбеде основно за нормалан живот. Они су у потрази за боље плаћеним послом и послом у струци, они желе да уче, да напредују, а први корак на путу за одлазак у иностранство је учење немачког. Пуни елана и воље приступају учењу немачког, дају све од себе, домаће задатке редовно раде… , прича Драгана Јевтић професорица немачког језика.

Према њеним речима, иако је већина ученика млађе генерације, и немачки као и остали страни језици се уче у свим узрастима.

Мој најмлађи ученик је био стар 2,5 године; када сам почела да га учим немачки, тада није ни српски знао, па је неке ствари прво научио на немачком па тек касније на српском. Он сада има пет година и одлично говори немачки. Нису реткост ни људи у зрелијим годинама, који дођу да уче немачки. Они језик уче због тога што су им деца отишла у Немачку да раде па и они желе да су тамо, да им помогну око њихове деце, односно својих унучића. Обично желе да науче основно, како би се сналазили у свакодневној шетњи, одласку у куповину или у вртић по децу. Њихов ентузијам и жеља за учењем језика ме увек одушеви, прича Драгана Јевтић.

Како додаје, иако немачки важи за један од тежих језика, успех је загарантован ако се приступи с добром мотивацијом и јасним циљевима, а бројни материјали који постоје, учење језика чине занимљивијим.

Учење кроз песму, игру и дијалоге воле како деца тако и одрасли. Увек се трудим да ученицима  сугеришем гледање немачких серија и филмова са садржајима који би их заинтересовали за језик, поручује наша саговорница.

Њихово задовољство, додаје, када ми на часу препричавају  гледане садржаје и видим њихов напредак и успех, доживљам и као лични успех. 

На тај начин они шире своје знање, усвајају вокабулар несвесно, што је од изузетне важности за њихово даље напредовање у комуникацији, појашњава Драгана свој начин мотивисања ученика.

Према њеним речима, за најосновније сналажење са немачким језиком, потребно је барем два месеца интензивног учења.

То подразумева учешће у основној конверзацији, да знају да кажу нешто о себи, а не само своје име, да говоре о својим интересовањима, хобијима, да се сналазе у граду, у куповини, у ресторану, да знају да међу огласима пронађу баш онакав стан какав им је потребан и да питају за све појединости које се тичу самог уговора о изнајмљивању, исто тако и да успеју да пронађу посао и буду спремни за разговор са послодавцем, каже Драгана.

Онлајн учење све је више распрострањено јер ученици често нису у могућности да похађају наставу у учионици или им из неког разлога не одговарају термини када се одвија настава у просторијама школе.

Истакла бих да је квалитет онлајн наставе исти као и на часовима у учионици. Моји ученици који оду у Немачку обично наставе с часовима и то управо онлајн због тога што им је повољније и лакше да уче од куће, а да при том не изгубе ништа на квалитету часова, тврди професорица Драгана Јевтић.

Милица Ћирић

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести