Дитман: Све више људи у Србији учи немачки језик

БЕОГРАД: Верујем да је усељење у нове просторије Гете института још један знак добрих односа између Немачке и Србије, казао је данас немачки амбасадор Аксел Дитман у Палати Цептер у обиласку реновираних просторија Гете института.
Aksel Ditman /Tanjug
Фото: Tanjug

Он је додао да Немачка снажно подржава Србију на њеном путу у Европску унију. 

"Сарадња између наше две земље је добра и снажна у области економије. У Србији имамо 350 немачких предузећа и отворили смо 35.000 предузећа а у области културе је наша сарадња особито снажна. Историјски гледано један од симбола те сарадње је познанство између Вука Караџића и Гетеа али и данас постоји културна сарадња из које издвајам Битеф на који сваке године долази по неколико немачких позоришта",казао је Дитман. 

Немачки амбасадор је истако да је стуб културне сарадње између Немачке и Србије, Гете институт у Београду 

"Овде имамо разноврстан програм. Наше деловање није везано само за Београд већ и за друге градове Србије. Изучавање немачког језика игра значајну улогу у сарадњи између Немачке и Србије. Веома сам задовољан што је немачки у међувремену постао други најважнији страни језик у Србији", навео је Дитман.

Број школа у којима се учи немачки језик у Србији расте, навео је он, додавши да 156.000 ученика у школама тренутно учи немачки језик. 

"Све више је деце и младих који уче немачки језик. Прошле године имали смо четири хиљаде испита у Гете институту", закључио је Дитман. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести