Због предомишљања милиони евра одлазе у сиву зону

Недавно формирана Радна група за легализацију канабиса требало би да се позабави решењима и радом на изменама и допунама Закона о психоактивним и контролисаним супстанцама.

 Тиме би се створили услови да се и код нас законски дозволи употреба канабиса у здравственом систему, каже за „Дневник” посланица НС и координаторка Женске парламентарне мреже Дубравка Филиповски која је с пролећа ове године у парламенту Србије покренула питање лагелизације употребе канабиса у медицинске сврхе.

Оно што тражи Филиповски управо се дешава у Хрватској чија је влада објавила да је Повереништво за анализу и препоруке примене индијске конопље у медицинске сврхе препоручило кориштење канабиса у медицинске сврхе, чиме су комшије на корак до легализација канабиса јер „у Хрватској више нема више дилеме да олакшава тегобе оболелима од мултипле склерозе, карцинома, ХИВ-а”.

- Апсолутно сам за легализацију канабиса. Први разлог је што велики број грађана оболелих од канцера користи то уље. Купује га за велике своте новца на црном тржишту, што значи да је производ без икакве контроле, а тиме је сумњивог квалитета. Други разлог је зато што је Србија, нажалост, прва земља у Европи по смртности од рака, која на годишњем нивоу расте за 2,5 посто. Стога треба да следимо земље у региону као што су Румунија, Словенија, а сада и Хрватска, и приступимо изменима и допунама Закона о психоактивним супстанцама, истиче Филиповска и указаује на значају улогу „Дневника” који актеулизује ову тему изузетно важну за тешко оболеле људе.

Члан Одбора за здравље Скупштине Србије, посланик ДС проф. др Душан Милисављевић за наш лист је рекао да ни као парламентарац, ни лекар, не бежи од теме употребе и легализације канабиса. Том питању, по његовој оцени, треба озбиљно приступити. Милосављевић се притом ограђује од ефекта конзулмирања овог уља.

- Мислим да медицина као струка никада није била, нити ће бити, затворена за новине у развоју лекова. Стога сматрам да је добродошло све што пацијенту може да помогне, што му иде у корист. Међутим, што се тиче канабиса, у старту се ограничавам, јер одлуку о његовој употреби треба да донесе конзилијум доктора.

Уколико би се кренуло у легализацију само зарад медицинске употребе, то значи да се искључиво за то мора и користити. Такође, јавност треба детаљно информисати, да не долази у заблуду путем друштвених мрежа, да олако прихватају савете оних који канабис можда користе и у неке друге сврхе - објашњава Милосављевић. Он скреће пажњу да оболели првенствено треба да затраже савет од лекара, онколога, а не на интернету.

Шеф Посланичке групе СНС Зоран Бабић рекао је да је лечење канабисом питање за медицинске стручњаке, и да ће оберучке прихватити употребу уља уколико лекари одлуче да је то добро за људе.И док се у Србији чека легализација, тешко оболели уље канабиса набављају на црно. Једна доза кошта од 200 до 250 евра. Представници Удружења „Лекализација” процењују да пацијенти који користе канабис, остављају милионе евра годишње у сивој зони.

Владимир Ђуричић

 

Случај Хуанита Луксетића

Интересантно је за хрватско „да” легализацији пресудио случај Хуанита Луксетића, оболелог од мултипле склерозе. Тридесетседмогодишњи Ријечанин био је ухапшен јер је узгајао марихуану коју је, како је тврдио, користио за сопствено лечење. Председник Комисије за примену индијске конопље у медицини Огњен Брборовић каже да је то довело до парадоксалне ситуације: свима у Хрватској било је јасно да много болесника користи канабис, али сви, како каже, жмуре. Тешким болесницима претило се и у Хрватској затворима, а надлежни су схватили да је такво стање неодрживо.
 

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести