clear sky
23°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Здрава храна стиже из Тотовог Села

15.01.2015. 16:03 16:03
Пише:

Више од деценије у „Био башти Чикош", породичном пољопривредном газдинству Арпада и Каролине Чикош из Тотовог Села, код Кањиже, посвећени су производњи здраве хране.

Ова породица гаји тридесетак врста поврћа на 17 хектара ораница, асортиман је употпуњен и прерађевинама, а планира се и проширње - органска производња јаја и живинског меса. Квалитет и посвећеност овој врсти пољопривредне производње, препознала је „НЛБ банка“, на чијем је конкурсу породица Чикош лане освијила прво место и милион динара. Тај новац, каже Арпад искоришћен је за набавку еко-дрљаче, која је веома важна у борби против корова и уз мотику представља најзначајније оруђе при плевљењу које је најкритичнија тачка у производњи здравог поврћа.

Искуства породице Чикош са приносима и ценама здравог поврћа су различита. Поврће из органске производње је скупље, због трошкова и мањих приноса, али има и супротних ситуација, као што се десило прошле сезоне са парадајзом. Код неких врста поврћа, као што је шаргарепа, нема велике разлике у приносима, међутим у органској производњи усев је много теже одбранити од корова, који у раној фази вегетације знатно брже расте од шаргарепе, па је неопходно усев ручно чистити и до шест пута. Наш саговорник каже да је у био производњи најтеже производити купусњаче, те да се свеж футошки купус из лањске производње продавао за 40 динара, док је цена из био баште била дупло виша.



- У органској пољопривредној производњи најскупља је радна снага, јер се много ради ручно, а издаци за гориво за су најмањи. У овој врсти производњи по хектару је потребно је ангажовање најмање једног радника, а у конвенционалној ратарској производњи један радник, уз коришћење механизације може да обради стотину хектара - указује Арпад Чикош.



По његовим речима, било је потребно доста времена да се затвори круг у производњи здраве хране и да се посао прошири у области живинарства, за шта „Био башта Чикош“ има обезбеђен пласман директним купцима које сада снабдевају свежим поврћем и прерађевинама од поврћа. Он истичле да је тржиште органске хране у лаганом порасту, баш као и његово газдинство, а с партнером из Хајдукова кисели и пастеризује поврће.



- Тамо где смо до скоро продавали свеже поврће на тржиште пласирамо прерађевине, које се припремају  по рецептима наших бака, без конзерванса. Имамо десетак наших биоферментисаних производа и пастеризованог поврћа у сланој води - од киселог купуса, мешане салате, корнишона, цвекле, бораније, карфиола, паприке и туршије, сок од парадајза, цвекле и шаргарепе. Преради поврћа окренули смо се да би искористили вишкове поврћа које произведемо, а не продамо - указује Чикош.



М. Митровић

 

Пласман у Новом Саду и Београду



У породици Чикош определили су се за органску производњу због правилне и здраве исхране, увидевши да технологије конвенционалне производње нису одрживе на дуже стазе, јер се из године у годину усеви третирају синтетичким препаратима. Сада је „Био башта Чикош„ једно од три газдинства у кањишкој општини са сертификованом органском производњом, што има ретко која општина. Око 90 посто производње из газдинства породице Чикош пласира се у Новом Саду и Београду.

 

Пише:
Пошаљите коментар