Зелић: Досад забележено 890 нежељих реакција на вакцине

БЕОГРАД: Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије изјавиоје да су све вакцине против корона вируса апсолутно безбедне, о чему сведочи и податак да је до сада забележзено само 890 нежељених реакција, односно много мање од једног процента датих доза.
zelic
Фото: Youtube Printscreen

"Према јучерашњем извештају, имамо само 890 случајева пријављених нежељених реакција. На 3.715.103 дате дозе, то је једна реакција на 4.174 вакцине, односно 0,00023%. То је заиста изутетно ретко и нема тежих нежељених реакција. Само пет пута је евидентирано нешто што би се сматрало озбиљнијим случајем, али и оне су пролазиле брзо и без трајних последица, рекао је данас Зелић за ТВ Пинк.

Он наглашава да се корона вирус не предаје и показује да је "врло отпоран и жилав" на све покушаје да му се супротстави, осим када је реч о вакцинама.

"У проблему су земље које имају изазов да не спроводе мере или немају довољну доступност вакцина. Срећом, ми имамо довољно вакцина и то четири различита произвођача, али и поверење грађана у институције и систем вакцинације у контролу коју спорводи Агенција за лекове", рекао је Зелић.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести