Зрачења и хемиотерапије редовно се обављају и Институту за онкологију

У Институту за онкологију Војводине зрачење се одвија без застоја, а уведена је контрола пацијената који улазе у болницу и одвојени су и улази за оне који долазе на зрачење, као и за пацијенте који долазе на хемиотерапију.
institut za onkologiju
Фото: Dnevnik (arhiva)

Актуелна епидемиолошка ситуација изменила је рад у Институту, а директор професор др Зорана Радовановић каже да се рад одвија по измењеном режиму, тако што већина медицинских сестара и техничара ради у сменама од по 24 сата, да би након тога имали три дана слободно. Тиме су у многоме решени проблеми превоза, бриге о деци и већем боравку кући, односно, мањем ризику од заразе. Лекари имају редовна дежурства и свакодневно преподневни рад.

- Зрачење се обавља без застоја на пет апарата у две смене и дневно се озрачи између 195 и 205 пацијената. Око 60 су хоспитализовани пацијенти, а око 140 долази амбулантно. Поред тога дневно око 60 пацијената прими хемиотерапију у дневној болници или кроз вишедневне протоколе у болници – казао је др Радовановић.

Када је реч о операцијама, др Радовановић објашњава да се оне обављају у складу с епидемиолошком ситуацијом.

- Не оперишу се пацијенти који имају доброћудна обољења, док се пацијенти са карциномима оперишу. Поред тога дијагностичке претраге као што су МР, ЦТ и ПЕТ скенер раде се тако што се позивају пацијенти по приоритету и степену хитности дијагностике – објашњава др Радовановић.

Онколошке комисије се обављају углавном суботом и недељом како би се смањиле гужве које постоје раднм даном.

- С обзиром на чињеницу да у Институт за онкологију Војводине сваког дана уђе преко 300 пацијената, који долазе на зрачење, хемиотерапију, операције или дијагностику, ризик уноса инфекције је велик, те је стога уведена строга контрола на улазима у Институт. Мери се температура, узима епидемиолошка анкета, пацијент потписује изјаву да није боловао нити био у контакту са болесним особама или особама из иностранства и тек након тога, ако је све у реду, улази у зграду уз строго поштовање времена прегледа. Одвојени су посебни улази за пацијенте који долазе на зрачну терапију и оне који долазе на хемиотерапију – напомиње др Радовановић.

Према његовим речима, сви редовни контролни прегледи су отказани, али се обављају прегледи хитних стања и онколошких пацијената којима је преглед неопходан ради заказивања операције, доношења одлуке о терапији или додатној дијагностици.

Уведене су две инфо линије и инфо мејл на које пацијенти могу да добију све информације о заказивању прегледа, времену одлагања редовних контрола, заказивању дијагностике. Како су објавили и на сајту Института, пацијенти треба да се јаве на бројеве телефона 021/480-5483 и 021/480-5484 или на адресу електронске поште инфоЖонк.нс.ац.рс.

Институт за онкологију Војводине на сајту је објавио и распоред рада психолога запослених у овој установи, који се смењују седмично, а пацијенти могу да их зову телефоном од 8 до 13 часова на број телефона 021/4805-486.

        Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести