Алтипармаков: Грађани ће сигурно живети боље ове године

БЕОГРАД: Србија није само на добром путу, прешли смо његов добар део крећући се ка опоравку, а грађани више не треба да се плаше за пад животног стандарда, поручује, у интервјуу за "Блиц", члан Фискалног савета (ФС) Никола Алтипармаков. 
nikola altiparmakov
Фото: Tanjug (D.Stanković, arhiva)

На питање листа да ли то значи да ће грађани ове године живети боље, Алтипармарков каже да је сигурно да ће бити тако, али да не треба имати нереална очекивања и надати се огромним скоковима преко ноћи. 

Алтипармаков је члан независне институције (ФС), која је, подсећа лист, претходних месеци више пута критиковала рад Владе, замерајући јој недовољне реформе јавних предузећа и улагања у путеве, здравство и просвету. 

С друге стране,Алтипармаков каже да је Влада у 2018. повлачила и добре потезе, да пензионери у 2019. могу рачунати на ново повећање пензија од око четири одсто, као и да је сада важно да Влада настави досадашњим курсом и да јој приоритет буде привредни раст. 

Каже да је буџет и прошле године био добар и да има основа да ће бити добар и ове године. 

"Више нема разлога да бринемо о кризама јавних финансија као пре пет година. Не само да смо на добром путу. Прешли смо његов добар део крећући се ка опоравку, тако да су без основа приче о кризама јавног дуга попут оних у Грчкој или Аргентини. Србија јесте стабилна земља у смислу да грађани више не треба да се плаше за пад животног стандарда, али свима су на памети привредни раст и заостали проблеми", оценио је Алтипармаков. 

На питање листа да ли то значи да ће грађани ове године живети боље, Алтипармарков каже да је сигурно да ће бити тако. 

Међутим, каже, "не треба имати нереална очекивања и надати се вансеријском побољшању и огромним скоковима преко ноћи". 

Економски гледано, оцењује, грађанима ће бити боље за стопу привредног раста која ће, процењује, у 2019. износити од три до четири одсто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести