Амерички инвестициони фонд заинтересован за Комерцијалну банку

БЕОГРАД: Инвестициони фонд "Риплуд адвајзерс" чији је власник угледни амерички бизнисмен Тим Колинс, могао би да уђе у куповину "Комерцијалне банке" заједно са домаћим инвеститорима, преноси "Блиц Бизнис".
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Овај амерички фонд, цији је власник прошле године посетио Београд у друштву бившег америцког државног секретара Џона Керија, словио је за озбиљног потенцијалног купца Комерцијалне банке још од првих званицних најава о њеној продаји.

"Овај америцки инвеститор ушао би у приватизацију банке заједно са врло озбиљним домацим инвеститорима који имају искуство у банкарском сектору. Као такав "дуо" данас слове за врло озбиљног потенцијалног купца Комерцијалне банке, ако не и најозбиљнијег", каже извор Блиц бизниса.

Тим Колинс, инаце, важи за угледног бизнисмена у САД, био је цвлан управног одбора Сити банке и цлан Трилатералне комисије.

Министар Синиша Мали пре неколико дана рекао је да је седам инвеститора заинтересовано за ову банку у којој је држава власник око 42 одсто капитала.

"Ти инвеститори сада це уци у књиге Комерцијалне банке, погледаће, сагледаће и након тога даће понуду. Ја очекујем успешан завршетак тог процеса до краја године, као што смо и планирали", рекао је Мали пре неколико дана.

Република Србија у Комерцијалној има 41,74 одсто акција, ЕБРД 24,43 одсто. 

Осталих 20 одсто такоде је у власништву медународних финансијских институција. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести