Америка уцењује Канаду и Мексико

Администрација председника САД Доналда Трампа поновила је претњу о повлачењу из Северноамеричког споразума о слободној трговини (НАФТА). Како су истакли, они ће се повући ако с Мексиком и Канадом не постигну нови договор који би био у корист САД.
nafta uprava carina.jpg
Фото: Управа царине

Амерички министар трговине Вилбур Рос рекао је у интервјуу за “Вашингтон пост” да је "председник (Трамп) био јасан када је рекао да ће повући САД (из тог споразума) ако он не буде функционисао", преноси Блумберг. 

"То не треба да буде шок ни за кога и то је заиста права ствар. Потребне су нам поправке тог споразума. Он није функционисао како је било замишљено", навео је Рос. 

Росови коментари уследили су неколико дана пошто су САД, Мексико и Канада окончале другу рунду преговора о темељној промени споразума старог 23 године, који регулише више од 1,2 хиљаде милијарди долара годишње трговине. 

Представници три земље били су оптимистични после друге рунде преговора и навели да разговори иду у добром смеру, али и додали да за сада није постигнут неки значајан договор. 

С друге стране, Трамп континуирано прети да ће у потпуности извући САД из споразума, и док преговарачи покушавају да постигну нови споразум. 

Рос је рекао да ће бити тешко постићи нови споразум бити пре краја године и да би тада "требало да се зна како стоје ствари". 

Следећа рунда преговора биће одржана од 23. до 27. септембра у Отави, главном граду Канаде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести