Антић са Новаком: Важна реализација два пројекта НИС-а

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се данас на маргинама Међународног економског форума у Санк Петербургу са руским министром енергетике Александром Новаком, а у разговору је констатовано да је изузетно значајно да НИС настави са инвестиционом политиком и да се у предвиђеним роковима реализују два велика пројекта.
1
Фото: Tanjug

То су Дубока прерада и ТЕ - ТО Панчево, у вредности од преко 450 милиона евра, који треба да учврсте позицију НИС-а као регионалног лидера, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Министри су изразили очекивање да се током јуна и јула ове године оствари напредак по питању реализације оба пројекта. 

Антић и Новак су позитивно оценили сарадњу две земље у области енергетике која се пре свега огледа кроз стратешко партнерство Гаспрома и Србијагаса, као и рад заједничке компаније - НИС, наводи се у саопштењу.

Новак је честитао је председнику Александру Вучићу и Влади Србије на добрим резултатима, расту индустријске производње и расту БДП-а од 4,5 одсто у првом кварталу, уз оцену да је то кључни разлог и за раст потрошње гаса, који је од почетка године за 6 одсто већи у односу на исти период лане. 


Србија и Мађарска имају заједничке циљеве у енергетици

Током сусрета министра Антића са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, заједнички је оцењено да имамо исте циљеве по питању енергетске безбедности у региону, са посебним акцентом на сигурност снабдевања гасом, узимајући у обзир нарастајући значај тог енергента, саопштило је ресорно министарство.

"Спроведени маркет тест са необавезујућим закупима капацитета показује да постоји потреба за додатном гасном инфраструктуром, посебно из правца Бугарске према Мађарској. Имамо заједничке интересе и заједничке циљеве и наставићемо разговоре током сусрета средином јуна у Београду", најавио је Антић. 


"Сви параметри говоре да ће српска привреда наставити да се развија, што намеће потребу да обезбедимо додатне количине гаса и јачамо сигурност снабдевања овим изузетно важним енергентом. Проширење подземног складишта гаса Банатски двор на не мање од 750 милиона метара кубних, и изградња новог гасно-транспортног система из правца Бугарске ка Мађарској, приоритети су на којима ћемо заједнички радити", истакао је Антић. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести