Аустријанци купују Костићеве шећеране

Комисија за заштиту конкуренције одобрила је аустријском привредном друштву „Аграна бетајлигунгс” куповину већинског дела компаније „Суноко” јер је утврђено да спровођењем

предметне концентрације неће доћи до значајније промене структуре на тржишту производње, откупа и прераде шећерне репе, као и производње и велепродаје шећера од шећерне репе у Србији.

Како је саопштено, Комисија за заштиту конкуренције донела је 3. марта решење којим се одобрава у скраћеном поступку спровођење концентрације која настаје стицањем контроле аустријског привредног друштва „Аграна бетајлигунгс акционгезелшафт” над привредним друштвом „Суноко”.

Додаје се да је то аустријско привредно друштво присутно на тржишту Србије искључиво у сегменту велепродаје шећера, али и кроз продају изузетно малих количина шећера.

Да подсетимо, аустријски концерн за производњу шећера, скроба и воћа „Аграна” саопштио је још у јуну прошле године да намерава да преузме већински део српског произвођача шећера „Суноко”.

С власницима „Сунока”, компанијом „Агри Еуропе Цyпрус”, то јест Миодрагом Костићем, потписано је писмо о намерама ради постизања договора о преузимању већинског удела.

Такође, тада је саопштено и да је за потписивање споразума о преузимању, након одобрења Управног одбора „Агране”, потребна дозвола надлежних државних институција.

„МК група” Миодрага Костића саопштила је тада да је потписала предуговор о стратешком партнерству с компанијом „Аграна” из Аустрије, која је регионални лидер у производњи шећера, а део је највећег произвођача шећера у Европи, Немачког „Зидцуцкера” АГ.

Тада је речено да ће  2017. године у Европској унији бити спроведене радикалне мере реформе у индустрији шећера – укидање квота. То ће водити до значајних промена и само најпродуктивнији европски произвођачи ће имати перспективу. Због тога компанија „Суноко”, чланица „МК групе”, види своју будућност с највећим произвођачем у Европи.

Како је додато, од тог партнерства ће имати користи произвођачи шећерне репе у Србији јер ће бити донето најновије знање које ће омогућити подизање приноса наших произвођача, као и омогућити одрживост и извесну будућност српским произвођачима шећерне репе. Сем тога, „Суноко” ће у српским фабрикама шећера повећати производњу и извоз.

„Суноко” је водећи произвођач шећера у југоисточној Европи са шећеранама у Врбасу, Пећинцима и Ковачици. Недавно је купио и шећерану у Сенти.

У  сегменту шећера „Аграна” је присутна, осим у Аустрији, и у Босни и Херцеговини, Румунији, Словачкој, Чешкој и Мађарској.

Д. У.

 

Цена и порез

Сада нема никаквих препрека да „Аграна” преузме шећеране у Србији, али остају две непознанице. Прва је по којој цени ће шећеране бити продате, а друга је где ће бити плаћен порез за трансакцију, будући да је власник фабрика фирма с Кипра. Костић шећеране јефтино дати неће јер се претходних година тврдило да су у фабрике уложили најмање 150 милиона евра, не рачунајући куповину Сенте од италијанског СФИР-а.

С друге стране, „Агри Јуроп”, који „Аграна” наводи у свом саопштењу, јесте холдинг компанија која је у власништву Миодрага Костића, а регистрована је у Лимасолу на Кипру. Како стоји на званичном сајту „Агри Јуропа”, он консолидује пословне ентитете у власништву господина Миодрага Костића и његове породице, који се баве производњом шећера, меса и месних прерађевина, као и пољопривредном производњом и трговином пољопривредним производима у Србији и Украјини. Компаније које улазе у састав „Агри Јуроп” групације су следеће: „МК група” (произвођач и трговац пољопривредним производима у Србији), „Карнекс” (водећи српски произвођач меса и месних прерађевина), „Суноко” (водећи српски произвођач и извозник шећера) и „Агро инвест” (произвођач пољопривредних производа у Украјини).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести